Pentru unele sporturi, abilitatea individului e mult mai importantă decât achiziționarea de echipamente. Totuși, echipamentele sportive nu sunt pentru a substitui abilitatea unei persoane, ci ele servesc drept unelte care să completeze abilitatea. Fotbalul este un sport care necesită foarte multă abilitate și talent, însă posesia unui echipament care să scoată în evidență calitățile individuale sunt o necesitate. În cazul fotbalului, ghetele sunt cea mai importantă parte din echipamentul de fotbal. Modelele noi de ghete au diferite tehnologii, de la brand la brand, care ajută preluarea mingii și pornirea în viteză sau care fac piciorul să fie confortabil pe întreaga perioadă a unui meci. Aceste aspecte pot fi determinate doar de calitatea ghetelor și de materialul/tehnologiile disponibile.
Achiziționarea unor ghete de fotbal trebuie să aibă la bază o analiză asupra nevoilor tale. Anumite tipuri ți se pot potrivi și îți pot face jocul mai ușor, iar altele pot să îți îngreuneze viața. Totul ține de nevoi. În acest articol vei citi despre ce trebuie să iei în considerare când vrei să îți cumperi o pereche de ghete fotbal și cum poți să faci alegerea perfectă pentru tine.
Alegerea ghetelor în conformitate cu tipul de teren pe care o să joci
Tipul de ghete folosit în funcție de terenul de joc este un aspect foarte important. Dacă nu porți perechea aferentă tipului de teren, ești predispus la accidentări și la dureri de gleznă sau genunchi, asta în funcție de tipul terenului.
Jucătorii amatori de fotbal au în majoritatea cazurilor o singură variantă când vine vorba de teren, cel cu iarbă sintetică. Există doar un anumit model de ghete de fotbal pentru acest tip de teren. Modelul TF (artificial turf), cel care are crampoane scurte și mult mai multe comparativ cu celelalte tipuri de ghete. Se pot purta și pentru terenurile sintetice cu iarba puțin mai deasă, dar sunt folosite în mod special pentru terenurile cu covor sintetic. Au talpă din cauciuc, lucru care le face să fie potrivite și pentru jucătorii mai în vârstă, deoarece nu pun o presiune mare pe încheieturi.
Următoarele două tipuri de ghete fotbal sunt doar pentru iarbă naturală, firm ground (FG) și soft ground (SG). Cele firm ground sunt pentru terenurile tari și sunt considerate modelul clasic. Sunt cunoscute și ca fiind ghete turnate. Au crampoane fixe cu formă lamelară sau conică și sunt confecționate din PU, TPU și/sau cauciuc. Acest model este pentru a oferi stabilitate și tracțiune pe gazon. Celălalt tip, adică soft ground, este pentru suprafețe moi, ude și noroioase. Este similar cu celălalt model pentru iarbă naturală. Au crampoane mai lungi, tocmai pentru a facilita stabilitatea în condițiile unui teren moale. Uneori vârfurile crampoanelor pot fi metalice sau cu filet. Filetul este pentru a acorda utilizatorului posibilitatea de a modifica forma crampoanelor în funcție de condiția terenului. De obicei FG și SG sunt modelele folosite de fotbaliștii profesioniști, așadar companiile producătoare le acordă mai multă atenție.
Alegerea ghetelor în funcție de tehnologia disponibilă
După ce alegi pentru ce teren vrei să folosești ghetele, trebuie să te documentezi cu privire la particularitățile fiecărei perechi în parte. Ghetele au o combinație de caracteristici, prin urmare doar după o căutare mai amănunțită vei reuși să alegi modelul dorit. Forma papucului, protectoarea gleznei, zimții de pe partea interioară sunt câteva din opțiunile pe care le ai dispoziție.
Cea mai bună opțiune este să alegi caracteristicile în funcție de poziția ta în teren. Dacă vei juca atacant vei opta pentru niște ghete care sunt zimțate pe părți, pentru a facilita preluarea mingii fără probleme, și o formă mai alungită, pentru a putea șuta cu succes din poziții incomode.
De asemenea, trebuie să fii atent și la greutatea ghetelor. Ai nevoie de o pereche ușoară pentru a nu obosi piciorul de-a lungul unui meci. O pereche grea va avea efecte asupra performanței tale în special în finalul meciului, când ești mai obosit. Greutatea este determinată de talpă, materialul folosit pentru confecționare și crampoane. Ghetele pentru iarbă naturală vor fi tot timpul mai grele decât cele pentru gazon sintetic.
Ghetele, în special cele pentru amatori, nu sunt o investiție foarte costisitoare. Materialele folosite sunt calitative în majoritatea cazurilor și acestea pot rezista la ani întregi de folosire. După ce achiziționezi ghetele, următorul pas este echipament fotbal.
(2318)
Citiți principiile noastre de moderare aici!