tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
  • Lugoj
Select Page


Tion
Ştiri din Timiș
Ce este salamul Fuet

Ce este salamul Fuet

De T.Ex
la 14 December 2022 19:06 Reactualizat la: 15 December 2022 10:41

Ce este salamul Fuet

14 December 2022 19:06 Reactualizat la: 15 December 2022 10:41
ADVERTORIAL. Salamul Fuet este un alt salam de larg consum produs în Spania, iar acesta este mai ales consumat în Catalonia, deoarece această comunitate este și cea care are mai multă producție și tradiție.
Scris de T.Ex - ADVERTORIAL. Salamul Fuet este un alt salam de larg consum produs în Spania, iar acesta este mai ales consumat în Catalonia, deoarece această comunitate este și cea care are mai multă producție și tradiție.

Trimite articolul

X

Fuet este un cârnat foarte popular în gastronomia catalană și foarte apreciat pentru caracteristicile sale organoleptice. Pentru cei care nu îl cunosc, seamănă cu un salam mult mai bine copt și mai gustos, mult mai îngust și în bucăți de aproximativ 30 cm lungime, și se vinde la bucată.

Fuet înseamnă „bici” în catalană. Acest tip de salam își datorează numele formei sale, care este lungă și subțire și care amintește astfel de un bici.

Fuet este un salam subțire, uscat, făcut din carne de porc și umplut în intestine de porc. Condimentele sunt foarte simple – sare, vin alb, piper alb și usturoi proaspăt. Această rețetă specială este anterioară întoarcerii lui Columb în Europa cu o varietate de ardei din Lumea Nouă, așa că aici nu există paprika. Cu toate acestea, este obișnuit să vedem rețete moderne de fuet care conțin paprika.

Denumirea de salam care se aplică Fuetului și altor produse se datorează formei de preparare și prezentare în interiorul unei carcase de porc în mod normal, și cu diferite grosimi și forme, care în cazul Fuetului este dreaptă, cu o grosime cuprinsă între 2 și 4 cm și uneori ceva aplatizată.

Are în compoziție carne slabă și slănină tocată, cu sare, condimente și zahăr, având, de asemenea, diferiți aditivi în funcție de zone și rețete, ceea ce face ca Fuet să aibă numeroase varietăți.

Mărimea cărnii tocate este variabilă, de obicei medie sau fină, acest aspect dând și el naștere la numeroase tipuri de salam Fuet.

Curățarea se realizează, prin fermentația produsă de bacteriile care fac parte din prepararea sa, ceea ce conferă acestui salam Fuet o mai mare și mai bună conservare, întărită de uscarea la care sunt supuse bucățile.

În mod logic, existența acestei uscăciuni pentru uscarea salamului Fuet face ca în anumite momente ale producerii sale să fie necesară depozitarea acestuia în locuri răcoroase și ușor umede.

În cele din urmă, salamul este acoperit cu sporii unei ciuperci care va contribui la conservarea sa, împiedicând reproducerea altor ciuperci care ar putea deteriora produsul, iar acest strat este cel care îi conferă acel aspect albicios și făinos.

Această tehnică este foarte veche, potrivit unor autori, ajungând la peste 3000 de ani și era răspândită în tot bazinul mediteranean, în care Imperiul Roman a contribuit din nou în mare măsură la răspândirea ei.

Cert este că toată această tehnică are ca rezultat un produs de mare valoare gastronomică și foarte apreciat, atât în interiorul cât și în afara zonelor cu mai multă tradiție în elaborarea sa și care se extinde în toată Europa datorită turismului.

Varietăți de salam Fuet

Există diferite tipuri de salam Fuet.

Varianta clasică este Fuetec, uneori cu denumirea „Extra”.

O variantă a Fuetului are o suprafață acoperită cu piper negru în loc de mucegaiul nobil alb. Gustul său este un pic mai ascuțit decât cel al omologului său clasic.

Alte variante pot fi realizate prin adăugarea de usturoi sau prin folosirea cărnii de porc iberic.

Secallona este o modificare a Fuetului. Secallona nu este atârnată pe un fir pentru a se usca la aer, ci îndoită în formă de U și apoi uscată. Secallona are o secțiune transversală plată, în timp ce Fuet este rotundă. În timpul procesului de maturare, nu primește o suprafață acoperită de mucegai nobil.

Cum se mănâncă salam Fuet

Degustarea sa se face de obicei în stare naturală, tăiat în felii subțiri, cu sau fără pâine și ca aperitiv sau antreu al meselor, deși acest salam Fuet face parte de obicei și din imensa varietate de „umplutură” a sandvișurilor tradiționale.

Consumul său pe pâine sau pe pâine prăjită cu un soi de brânză maturată este, de asemenea, foarte obișnuit, cu care face o bună asociere. Poți stropi cu puțin ulei de măsline pentru a accentua gustul unic al unui salam Fuet matur.

DescoperĂ oferta: salam Sinaia.

Fuet tăiat în felii puțin mai groase (aproximativ 0,5 cm) este o garnitură ideală pentru tapas și poate fi consumat direct cu o bere rece sau un pahar de vin roșu, alături de alte tapas, cum ar fi brânza consistentă sau măslinele.

Feliile sau cuburile de salam Fuet pot fi, de asemenea, prăjite în tigaie și folosite în paste sau tocănițe.

De asemenea, te poți bucura de salam Fuet într-o omletă.

Depinde de fiecare consumator dacă îndepărtează sau nu pielea înainte de a mânca salam Fuet. Unii susțin că pielea conține bacterii din cauza coacerii, alții afirmă că, prin îndepărtarea pielii, Fuet-ul își pierde o parte din gustul său specific, iar alții își bazează decizia doar pe faptul că pielea este naturală sau sintetică. Adevărul este că tradiția catalană preferă să păstreze pielița, deoarece aceasta este cea care conferă Fuetului gustul, identitatea olfactivă și îi menține textura.

Dacă vrei totuși să mănânci un salam mai clasic, încearcă un salam Victoria.

(2185)

Trimite articolul

X
0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    LOGS aleargă #AlăturiDeRefugiați la Timișoara City Marathon. Vă puteți alătura voluntarilor!
    2
    Rezistență prin delicatețe: expoziție Călin Beloescu la Galeria Brăteanu
    3
    Continuă lucrările la calea ferată din zona Gării de Nord Timișoara
    4
    Hala de tramvaie din Timișoara ar putea deveni centru cultural cu bani europeni
    5
    Judecătorii de la Tribunalul Timiș nu mai protestează. Activitatea revine la normal
    6
    Copiii cu boli cronice pot continua școala în spital. Începe înscrierea profesorilor voluntari
    7
    FOTO. Un liceu „verde” cu cabinet stomatologic se va construi la Moșnița Nouă
    8
    Histamina nu e dușmanul: mituri și realități despre simptomele sale
    9
    Orgă și saxofon, klezmer și Piazzolla, în Biserica din Elisabetin
    10
    FITT premiază cele mai bune proiecte de tineret din Timiș

    Cele mai noi știri

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 18 decembrie 2025, în Timișoara?

    Ştiri din Timiș

    Hala de tramvaie din Timișoara ar putea deveni centru cultural cu bani europeni

    Ştiri din Timiș

    FOTO. Grădiniță modernă pentru 360 de copii, construită cu fonduri europene la Moșnița Nouă

    Eveniment

    Accident la Belinț. Pasager rănit după ce mașina în care se afla s-a izbit de un copac

    Ştiri din Timiș

    Festivalul de Datini și Colinde transformă Giarmata într-o scenă a folclorului autentic

    Ştiri din Timiș

    Pișchia celebrează identitatea bănățeană la prima ediție a Festivalului de Cultură „Ionel Iacob-Bencei”

    Ştiri din Timiș

    Controale extinse la azilele de bătrâni din Timiș după neregulile descoperite la Cenad

    Ştiri din Timiș

    Rata șomajului din Timiș rămâne scăzută, în ciuda a aproximativ 600 de concedieri anunțate

    Eveniment

    Șoferiță de 16 ani, rănită după ce a trecut pe roșu și a intrat într-o altă mașină, la Timișoara

    Ştiri din Timiș

    Ginecologia oncologică, o luptă contra timpului. Prof. Marius Craina: „Femeile ajung la noi prea târziu, dar asta se poate schimba”
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici