“Avem zilnic, în medie, 30-35 de cititori. Sunt şi zile în care vin 15-20 de persoane, dar sunt rare”, spune Zenovia Constantin. Lucrează de 18 ani în această mică bibliotecă şi spune că şi-ar dori-o mai frumoasă.
„Aici a fost, demult, o brutărie şi am aflat asta de la un neamţ care a venit odată înăuntru şi m-a rugat să-l las să se uite puţin. Aici se şi vede că e locul unde a fost cuptorul”, spune bibliotecara, arătând spre un perete al micuţei săli. E un spaţiu vechi, înalt, cu trei încăperi, dintre care două găzduiesc, înghesuite, dar frumos aranjate, 17.000 de volume.
„Avem cărţi foarte bune pentru copii şi avem şi mulţi cititori. Vin şi din alte cartiere ale oraşului, de la aeroport şi chiar dinspre centru. Acum am aflat că domnul director al Bibliotecii Judeţene ne va sprijini să schimbăm puţin locul. Vrem să zugrăvim şi să schimbăm parchetul. Şi cred că ar fi bine dacă am avea şi gaz”, explică Zenovia Constantin.
Mai vrea să-mi detalieze ce fel de cărţi preferă cititorii ei, dar nu poate din cauza aglomerării. Pe uşă intră, pe rând, copii de şcoală generală, liceeni şi adulţi. Unii citesc pentru că „se cere la şcoală”, alţii (cei mari) pentru că le e dor. Indiferent de motivaţie, e clar că frigul de afară şi zăpada fac echipă cu poveştile, iar cei care le ştiu magia, profită de moment şi… citesc. Să ningă, deci!
Citiți principiile noastre de moderare aici!