Oricare ar fi soluţia aleasă, primarul Nicolae Robu spune că trebuie făcut ceva cu ciorile care creează disconfort în centrul oraşului, prin gălăgia şi mizeria pe care o fac în zonă.
„Va trebui să facem ceva (…) Mi s-a povestit că într-o comună apropiată s-au produs sunete care simulau împuşcarea, dar nu s-a tras şi că s-ar fi speriat ciorile şi au părăsit localitatea. Or fi venit la Timişoara, unde e linişte, e pace, nu le perturbă nimeni… Cred că trebuie să încercăm variante de tipul acesta. Acum, eu primesc diverse sugestii. Spre exemplu, am primit sugestia de a cumpăra anticoncepţionale pentru ciori şi să le dăm prin hrană ciorilor. Sigur că noi râdem, dar societatea românească a avut o evoluţie foarte ciudată. Eu vreau să fiu corect înţeles, eu iubesc natura în general (…) Dar cred că nu trebuie să o luăm razna. Cred că omul trebuie să fie mai presus de orice. Nu avem voie să punem în faţa omului nici ciorile, nici câinii, nici pomii şi nimic altceva. Asta nu înseamnă că trebuie să avem un comportament agresiv vizavi de aceste entităţi ale naturii. Dar nu înseamnă că trebuie să ne încurcăm viaţa purtându-le lor de grijă mai mult decât ne purtăm nouă”, a declarat, marţi, Robu.
Edilul-şef al Timişoarei spune că nu are încredere în dispozitivele cu ultrasunete, o altă metodă sugerată pentru alungarea păsărilor.
„Sigur că şi noi ştim că există diverse dispozitive cu ultrasunete. Eu am o reţinere în a le folosi. De ce? Ele trebuie să fie de o anumită putere ca să poată acoperi tot parcul. Noi nu le sesizăm, dar nu aş fi chiar aşa de convins că ele nu au nici cea mai mică influenţă negativă asupra omului. Chiar nepercepându-le omul… Aici specialiştii sigur că pot să-şi spună diverse păreri, numai că eu sunt foarte atent cu sănătatea oamenilor şi nu vreau să ne expunem”, afirmă primarul.
Întrebat care este soluţia prezentată de specialiştii Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, Robu a declarat că aceştia ar opta tot pentru ultrasunete.
„Nu ştiu care e soluţia… Au venit cu documentaţie de la generatoare de ultrasunete. Şi eu am o reţinere să le folosim. Ştiu că se folosesc, ştiu că firmele care le produc aduc toate garanţiile că nu sunt cu nimic nocive pentru om, sunt inginer şi înţeleg aceste fenomene, numai că sunt multe lucruri pe care noi nu le cunoaştem şi nimeni nu poate să-ţi dea o garanţie 100% că nu este nici cel mai mic efect negativ. N-am o temere precisă, dar nu e bine să trăieşti într-un mediu cu ultrasunete”, a mai afirmat Robu.
Dacă viceprimarul Traian Stoia propunea recent organizarea de partide de vânătoare pentru a rări ciorile, primarul Nicolae Robu susţine că legea nu permite acest lucru, aşa că, spune edilul, se va merge pe varianta simulării.
„Legea nu permite asta, nu putem lua în considerare, doar simulările, şi, mă gândesc, prima intenţie de acţiune concretă este aceasta, de simulare a împuşcăturilor”, a conchis Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!