Rata șomajului din județul Timiș este de 0,8%, cea mai scăzută din România, în fața unor județe precum Cluj, București, Arad (1,4%), Bihor (1,6%), Sibiu (1,8%) și Constanța (1,9%), potrivit datelor Institutului Național de Statistică. La nivel de județ, cei mai mulți angajați activează în domeniul industriei prelucrătoare, al agriculturii și al comerțului, însă un număr semnificativ, de peste 34.000 de persoane, lucrează în domenii precum comunicații și informații (15.700 de angajați), servicii (8.700 de angajați), activități profesionale, științifice și tehnice (7.600 de angajați) și intermedieri financiare și asigurări (2.700 de angajați). Aceste din urmă activități se desfășoară și în clădirile moderne de birouri din Timișoara, pentru care cererea a cunoscut, în ultimul timp, o ascensiune fulminantă, potrivit lui Ovidiu Lăzărescu, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
„Pe lângă transformarea unor vechi clădiri în spații comerciale, se evidențiază și apetitul constructorilor pentru edificarea de imobile ce servesc acestui scop, în Timișoara fiind începută construcția pentru cea mai înaltă clădire office din România. În condițiile în care rata șomajului în domeniul IT și corporatist se aproprie de zero, iar numărul angajaților în clădirile de birouri este într-o continuă creștere, vom asista la o cerere crescândă pentru spații de birouri”, explică Ovidiu Lăzărescu.
Reprezentantul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate spune că, în prezent, în Timișoara sunt zeci de mii de angajați și potențiali angajați în IT și diverse multinaționale și corporații, care lucrează în noile clădiri de birouri și al căror profil este unul ușor de creionat: persoane tinere, cu pregătire superioară și un venit peste medie.
„Odată cu creșterea numărului de angajați ce activează în cadrul clădirilor de birouri din Timișoara, s-a observat și un etalon superior în selecția achiziției de locuințe, cu pretenții mai crescute. Impactul asupra pieței imobiliare este unul pozitiv, acești angajați având potențialul financiar de a crește cererea pe segmentul rezidențial îndeosebi în zona adiacentă clădirilor unde își desfășoară activitatea”, declară Ovidiu Lăzărescu, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Angajații din noile clădiri office vor apartamente cu două camere
Când vine vorba de achiziția unei proprietăți, majoritatea angajaților care lucrează în noile clădiri de birouri din Timișoara se îndreaptă spre locuințe cu două camere, cu un preț peste medie.
„Proprietarii ce doresc să vândă un imobil unui angajat care lucrează în domeniul IT sau corporatist trebuie să țină cont că aceștia îl doresc în stare bună, preferabil renovat, iar apetitul cel mai mare îl au pentru locuințele noi. Majoritatea accesează opțiunile de creditare în ce privește achiziția”, precizează Ovidiu Lăzărescu, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Angajații care lucrează în noile clădiri de birouri au o pondere destul de relevantă pentru dinamica pieței imobiliare din Timișoara, în sensul în care sunt în continuă creștere, mulți mutându-se în Timișoara din alte orașe, potrivit reprezentantului companiei de consultantă imobiliară Eugene Estate. Având în vedere stabilitatea financiară a joburilor corporatiste, în special în domeniul IT, majoritatea optează pentru achiziția apartamentelor prin credit imobiliar sau ipotecar, în detrimentul chiriei. Au o pondere majoră în special în ce privește cererea de locuințe noi.
„Selectivi și cu de o putere financiară peste medie, angajații care lucrează în noile clădiri de birouri din Timișoara își fac simțită influența pe piața rezidențială. Această cerere crescândă, și susținută are un impact pozitiv pe piața imobiliară din Timișoara și este văzută că un beneficiu atât în prezent, cât și pe termen lung”, conchide Ovidiu Lăzărescu, broker imobiliar în cadrul companiei de consultantă imobiliară Eugene Estate.
(146305)
Citiți principiile noastre de moderare aici!