Primul proiect al Timișoarei acceptat pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este Traseul Revoluției din Decembrie 1989 în Timișoara”. Amenajarea acestuia costă, conform estimărilor din PNRR, peste 3,8 milioane de euro fără TVA, adică 22,3 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 4,5 milioane de euro.
Muzeu în pasajul pietonal din Piața Victoriei
„Acest traseu îl vom valorifica prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor fierbinți ale acelor zile din decembrie 1989: Piața Maria, Podul Maria, Piața Victoriei, Opera, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Palatul Administrativ care a fost sediul județean al PCR, Podul Decebal, Parcul Poporului și «Complexul Memorial» din Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei. Vom marca și semnaliza ruta și obiectivele incluse în cadrul rutei; vom dezvolta o infrastructură la scară mică (puncte de odihnă, locuri de belvedere), vom ecologiza, igieniza și reabilita peisagistic zonele cu impact negativ”, a explicat primarul Timișoarei.
Un exemplu de amenajare ar fi renovarea și redeschiderea pasajului pietonal din Piața Victoriei, unde se dorește realizarea unui muzeu care să păstreze vie memoria celor petrecute în piața simbol al revoluției, informează PMT.
„Aceste spații vor deveni proiecte pilot pentru spațiul public timișorean și se vor transforma în exemple de bună practică privind accesibilitatea, ambientul urban, iluminat public și ambiental, signalistică și marcaj, accesibilitate velo și pietonală, marcaj turistic, documentare istorică”, arată aceeași sursă.
Ce spune PNRR
În Planul Național de Redresare și Reziliență se vorbește despre unele „programe atractive în domeniul turismului și inventarierea principalelor obiective turistice din oraș”. Pilonul principal este crearea/dezvoltarea unui Program de valorificare a patrimoniului cultural local al Revoluției din 1989, inclusiv în format digital și promovarea acestuia în mediul online. Va avea patru elemente și implementarea acestuia o va face Primăria Timișoara.
„Traseul Revoluției din Decembrie 1989 în Timișoara” are câteva pagini dedicate în prezentarea PNRR, în contextul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.
Conceptul este „creionarea unui Traseu al Revoluției din 1989 care are ca scop regândirea modului în care este reflectată revoluția în spațiul public”.
Proiectul spune că vor fi reamenajate spațiile publice din Piața Maria, Podul Maria, Piața Victoriei, Palatul Culturii, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Palatul Administrativ (fostul sediu județean al PCR), Podul Decebal, Parcul Poporului și „Complexul Memorial” din Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei. Costul estimat al acestor amenajări este de 2,4 milioane de euro.
Se propun următoarele: marcarea și semnalizarea rutei/obiectivelor incluse în cadrul acesteia, dezvoltarea de infrastructură la scară mică (puncte de odihnă, locuri de belvedere), ecologizare, igienizare și reabilitare peisagistică a zonelor cu impact negativ.
Urme de gloanțe și realitate augmentată
„Aceste spații devin proiecte pilot pentru spațiul public timișorean și se transformă în exemple de bună practică privind accesibilitatea, ambientul urban, iluminat public și ambiental, signaletică și marcaj, accesibilitate velo și pietonală, marcaj turistic, documentare istorică. În combinație cu tehnologia AR (Augmented Reality – n.r.) efectul de documentare și experiența directă a evenimentelor din 1989 în locurile reale de desfășurare devine parte din experiența Timișoara Capitală Culturală, aducând tehnologia în prim plan. Sistemul de iluminat ambiental specific traseului va folosi tehnică de ultimă generație bazată pe tehnologie IoT, senzori de mișcare și lumină, transformând experiența acestor spații istorice pentru publicul Timișorean și internațional”, scrie în PNRR.
Primăria are și o serie de măsuri valabile pentru toate zonele de intervenție. De exemplu: elaborarea unui concept și standard de identitate comemorativă, documentară și turistică unitar pentru Traseul Revoluției, cu elemente de signalectică în limbaj grafic și vizual unitare valabile în orice mediu. Traseul Revoluției din Timișoara trebuie să aibă potențialul de a deveni un brand recognoscibil.
„Marcarea unor evenimente la scara evenimentului istoric din spațiile respective, prin intervenții mici, durabile și marcante. Poate fi urma unui glonț, locul unei arestări, locul în care s-au aflat dispozitivele de represiune ale armatei și securității, locul din care prima oară s-a strigat «Libertate» sau «Jos Ceaușescu»”, mai scrie în prezentarea PNRR.
Se vorbește și despre o aplicație mobilă cu Realitate Augmentată și conținut media aferent „care să permită suprapuneri de material media original din perioada revoluției cu spațiul fizic de astăzi în real time, bazat pe geo locație și marker fizic după caz”.
„Light design specific rutei”
Apar în plan și un catalog unitar de mobilier urban, corpuri de iluminat și signalectică, specific acestei rute și introducerea ca parte a identității traseului a unui „Light design specific rutei”, care să diferențieze prin intensitate și culoare locurile relevante.
De asemenea, se vorbește despre marcarea prin instalație audio-video interactivă a unor locuri specifice: „sunete înregistrate la revoluție ce pot fi redate prin aplicație sau difuzoare direcționale ce reacționează la senzori de apropiere sau NFC devices prin aplicația T.Rev89”.
Se propun intervenții complexe ce cuprind reconfigurarea profilului stradal, refacere pavaje, trecere în subteran a infrastructurii de rețele, iluminat public, etc și intervenții punctuale ce cuprind amplasarea de mobilier urban, refacerea pavaje la scară redusă, amplasarea de mijloace informative audio-video sau fizice, amplasarea de vegetație.
De exemplu, în Piața Victoriei se face referire la mobilier urban și iluminat arhitectural, un panou informativ și elemente informative realizate din materiale durabile amplasate în pavaj sau după caz. În galeria subterană ar urma să fie amenajat un centru de documentare turistică despre evenimente revoluției, ca parte a Memorialului Revoluției din Decembrie 1989.
Și Calea Martirilor este inclusă în planurile primăriei, cu „reorganizarea minimă a unei zone pietonale și verzi, cu integrarea în conceptul traseului, crearea unui loc care să marcheze evenimentele și să fie conectat de traseu prin mijloace media și vizuale”. Potrivit aceleiași surse, Calea Martirilor este un punct îndepărtat față de restul obiectivelor și nu va putea face parte dintr-un traseu pietonal 100%, dar „includerea este obligatorie prin relevanța locului pentru evenimentele de atunci”.
Potrivit reprezentanților municipalității, Primăria Timișoara are 24 de proiecte eligibile pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, la o primă analiză. PMT își propune să atragă 250 de milioane de euro prin PNRR.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
Xpe straini ii doare-n pix de “revolutia” noasta, pe noi nici atat.
4.5 mil de coco pt ce..?
muzeul loviturii de stat pe cand?
O sa puna cateva indicatoare si ceva NFC-uri sau QR-uri pe bani FOARTE MULTI.
De ce nu sunt incluse pe traseu si treptele Catedralei, patate de sangele revolutionarilor? Aaa, stai, ca nu mai sunt. Cineva le-a schimbat. 45000Euro au fost de la Consiliul Local, multumim PNL si d-le Robu!
4.5 milioane de euro, pai pentru asta trebuie sa fiti spanzurati, ba, guvernantii pwlii ce sunteti! tarati cu asfalt pe tot traseul ala, cu dintii, nenorocitilor!
Tara este f f. saraca daca ne imprumutam ca sa avem ce manca. Nici macar un leu nu trebuie cheltuit pe distractie ar fi si in memoria celor din 1989 celor care au luptat pentru drepturi si libertati zeci de ani.