Dacă vineri primarul Timişoarei declara că există „grupuri de interese nelegitime” care descurajează venirea unor noi investitori pentru a proteja anumite afaceri şi lansa avertismente public pentru stoparea acestor practici, fără să facă nominalizări, sâmbătă Robu a revenit cu detalii.
„Unii doresc să nu le fie perturbate afacerile. În mai multe domenii şi deja am decodificat modul de acţiune, inclusiv implicarea unei pretinse societăţi civile care chipurile ia atitudine în favoarea oraşului. În realitate este vorba despre lucruri extrem de grave (…) Au avut loc contacte între investitori potenţiali şi aceste grupuri de interese, contacte în cadrul cărora s-a încercat descurajarea investiţiilor respective ca să nu existe concurenţă”, afirma edilul vineri.
Sâmbătă, Robu a explicat la ce s-a referit de fapt şi a dezvăluit cu această ocazie care sunt de fapt planurile cu clădirea fostului Liceu de Arte şi cea a Inspectoratului Şcolar din centrul oraşului, cu ansamblul respectiv, care se află în proprietatea Fundaţiei Caritatea: se doreşte „un super-hotel” acolo! Asta, după ce în urmă cu câteva săptămâni primarul anunţa că s-a obţinut avizul Ministerului Culturii pentru declasificarea zonei, pentru a se putea interveni în această zona protejată – inclusiv prin demolări -, având în vedere că se doreşte lărgirea străzii 20 Decembrie 1989 în contextul reorganizării circulaţiei în centrul Timişoarei, pe Inelul I.
Robu afirma că s-a ajuns la o înţelegere cu Fundaţia Caritatea, pentru ca fundaţia să cedeze primăriei 400 de metri pătraţi pentru lărgire. Edilul a conturat acum cam tot ”tabloul”, după ce a fost acuzat că susţine distrugerea unei părţi din centru, a unei zone cu valoare istorică.
„Vizavi de primărie (da, tocmai acolo!) stau în paragină, de ani de zile, un teren şi o clădire în care a funcţionat cândva Liceul Izraelit şi apoi Liceul de Arte Plastice, totul proprietate privată a Fundaţiei Caritatea. Proprietarul doreşte, în sfârşit, să-şi valorifice proprietatea, obţinând anularea statutului de zonă protejată, lucru pe care eu îl salut. Auzindu-se, însă, că acolo se va construi un super-hotel, cu facilităţi pentru conferinţe, SPA etc., un anumit grup, care are un hotel nu prea departe, a intrat în fibrilaţii. Deh, fără concurenţă e una – eşti cel mai bun! -, cu concurenţă e alta! Şi-atunci, a început “grija” pentru patrimoniul istoric. Paragina nu a deranjat pe nimeni, în schimb perspectiva unui pas înainte al Timişoarei creează groază, iată!”, afirmă Robu, într-o nouă postare pe Facebook.
Evident, în zona centrală a Timişoarei există mai multe hoteluri şi au mai fost expuse planuri pentru amenajarea unora – de exemplu la Cazarma U, o altă ruină de lux, proprietate privată, din centrul orașului -, dar grupul cu care s-a tot războit Robu până acum este cel deţinut de oamenii de afaceri Marius şi Emil Cristescu. Edilul ar putea vorbi deci despre o posibilă concurenţă pentru Hotel Timişoara.
Oricum, de această dată Robu a declarat război grupurilor de interese.
„Dacă ieri am lansat un avertisment, astăzi lansez o declaraţie de război grupurilor de interese nelegitime”, a concluzionat edilul.
UPDATE. Robu revine cu precizări despre hotel. Primarul susține că nu a văzut de fapt niciun plan concret de valorificare, dar că varianta „super-hotelului” este în analiză.
„Nu mi s-a prezentat de către proprietari sau reprezentanţi ai lor niciun plan concret de valorificare, dar printre variantele avute în analiză de către proprietari se află şi cea menţionată de mine. Eu pot doar să fiu de acord sau nu cu ce vor proprietarii, în limita legilor şi altor reglementări, şi nu discreţionar. Tot ce-mi doresc eu este ca acolo să nu mai fie paragină, ci să se construiască ceva frumos, bine integrat arhitectural şi de bine pentru Timişoara”, dă asigurări edilul-şef.
Alte articole pe aceeași temă:
Robu acuza grupurile de interese ca alunga investitorii, dar le protejeaza identitatea
Citiți principiile noastre de moderare aici!