Conform modificărilor aduse de către ministrul Sănătății la contractul cadru pentru anul 2013, medicii din mediul urban vor trebui să își reducă numărul maxim de pacienți de la 1000 la 800. Măsura, spun parlamentarii de Timiș, vine să sprijine intrarea în sistem a medicilor rezidenți.
„Se va modifica și numărul de pacienți pe listele medicilor de familie. În urban s-a ajuns la 800 de pacienți, creându-se premiza de a intra în sistem medici noi care termină rezidențiatul și vor să își deschidă un cabinet de practică”, a declarat depuatul PNL de Timișoara, Horia Cristian.
Medicii de familie din Timiș nu sunt de acord cu aceste schimbări, care spun ei, vor diminua calitatea actului medical și le vor crea probleme de funcționare doctorilor care practică medicina de familie.
„Din punctul de vedere al Societății Timiș de Medicina Familiei și a Patronatului Medicilor de Familie Timiș, nu este bine pentru că un cabinet optim trebuie să aibă 1800 de pacienți înscriși. Dacă numărul a scăzut de la 1000 la 800 practic nu sunt suficiente resurse financiare pentru funcționarea în bune condiții a cabinetului, atât cheltuieli de întreținere, cât și cheltuieli de personal, deci plata asistentei, contabilului, femeii de serviciu și mai ales investiții pentru alinierea la standarde UE. Deci o factură care este mică nu poate să acopere cheltuielile de întreținere, de investiții, de funcționare în condiții de standard UE al unui cabinet de medicina familiei. Pe de altă parte cu cât pacienții sunt într-un număr optim, calitatea actului medical este alta pentru că ești într-o permanentă schimbare de informații atât cu pacienții, cât și cu medicii de alte specialități. Medicina este defensivă în condițiile în care numărul de pacienți nu este 1000”, a declarat Claudia Iftode, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei și a Patronatului Medicilor de Familie Timiș.
În schimb, medicii sunt de acord cu prevederea contractului cadru care prevede plata doctorilor care practică medicina de familie la un raport de 50-50 pentru capitație și servicii. Aceste modificări ale contractului cadru urmează să fie discutate la Conferința Națională de Medicina Familiei la care va avea loca în perioada 27 – 30 martie de la București.
Citiți principiile noastre de moderare aici!