* Ministerul Dezvoltării a lansat licitația pentru achiziția celor 44 de autobuze electrice în februarie 2019. Sunt trei oferte în faza de evaluare calificare și tehnică, termen limită oct. 2020.
* Primăria Timișoara a semnat în 6 mai 2020 un contract pentru informare, publicitate și promovare. Valoare 18.000 de euro.
* Primăria Timișoara a lansat în 15 mai 2020 licitația pentru SF și PT pentru lucrări la stațiile de încărcare și platformă de garare. Valoare 123.000 de euro.
Pentru Timișoara se vor cumpăra 44 de autobuze electrice de cca. 18 m, cu 15 stații de încărcare rapidă și 44 de stații de încărcare lentă. Mijloacele de transport în comun pentru Timișoara au fost licitate încă din 8 februarie 2019, în lot cu cele de la Brașov, iar firmele interesate au fost următoarele: New Kopel Car Import/ Shlomo Motors LTD (terț) – importatori israelieni ai autobuzelor BYD din China, Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Ihr A. Ș. din Turcia și Solaris Bus & Coach din Polonia. Toate societățile se laudă cu autobuze sustenabile care circulă deja pe străzile marilor orașe din Europa.
Greu cu evaluarea ofertelor
Evaluarea ofertelor ar fi trebuit să se facă încă din toamna lui 2019, iar procedura ar fi trebuit să fie gata deja. Numai că până la data limită de depunere au fost formulate 26 de solicitări privind diferite aspecte, de ordin tehnic, juridic sau financiar.
„Având în vedere lipsa experților cooptați din partea unor organisme / instituții care dețin specialiști ce ar putea analiza specificațiile de natură tehnică (…) precum și faptul că membrii comisiei nu dețin pregătire în acest sens, evaluarea tehnică se desfășoară cu dificultate (…) vă rugăm să aprobați prelungirea perioadei de evaluare a ofertelor (…) până la semnarea raportului procedurii de atribuire”, explica Remus Uretean, șeful Direcției Generale Achiziții din MDRAP.
La un an de la lansarea licitației, adică în urmă cu câteva luni, primarul Timișoarei spunea că lucrurile sunt aproape rezolvate. L-a informat un fost consilier personal al acestuia, ajuns secretar de stat în Ministerul Dezvoltării.
„Vestea bună vizavi de cele 44 de autobuze electrice este că licitația este spre final. Este aproape gata analiza tehnică a ofertelor. Se va comunica rezultatul probabil în circa o lună (…) Nu avem o hârtie oficială. Informația mi-a fost comunicată de secretarul de stat Cătălin Iapă”, preciza edilul-șef în februarie 2020.
Primăria face publicitate de 18.000 de euro
Au mai trecut trei luni de atunci și nu se mai laudă nimeni cu autobuzele electrice. În schimb, primăria a semnat un contract pentru… publicitate.
Primăria Timișoara plătește aproximativ 86.000 de lei cu TVA, echivalentul a 18.000 de euro, unei firme din Brașov, pentru „servicii de informare, publicitate și promovare pentru proiectul «Achiziție mijloace de transport public – autobuze electrice 18 m, Brașov, Timișoara», finanțat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 4”, în baza unui contract iscălit în 6 mai. Durata acestuia este de 44 de luni.
Alte documentații de 123.000 de euro
PMT mai pregătește un contract, de data aceasta pentru „servicii de proiectare aferente obiectivului de investiții «SF+PT – Lucrări de energoalimentare a stațiilor de încărcare, rețea de alimentare locală și platformă de garare pentru autobuze electrice»”.
Este, de fapt, un contract de proiectare pentru o platformă pentru gararea celor 44 de autobuze electrice și pentru amplasarea stațiilor de încărcare lentă cu energie electrică, pentru amplasarea unui post de transformare, pentru amenajare drumuri de acces, spații verzi etc. și pentru racordare la utilități – apă, canal și energie electrică.
„Serviciul de proiectare constă în întocmirea studiului de fezabilitate, a documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire, proiectului tehnic, caietelor de sarcini, detaliilor de execuție, plan SSM și asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pe perioada desfășurării procedurii de achiziție a lucrărilor de execuție și pe parcursul execuției lucrărilor până la finalizarea implementării proiectului și predarea proiectului As Built pe specialități, la recepția lucrării. De asemenea, pentru asigurarea funcționalității unui număr de 15 stații de încărcare rapidă, vor fi instalate și se vor realiza lucrări de racordare pentru 12 posturi de transformare, conform avizelor tehnice de racordare la instalații electrice emise de E-Distribuție Banat S.A”, se arată în anunțul publicat pe SEAP.
Cele 12 posturi de transformare vor fi amplasate în Calea Aradului, Calea Buziașului, Calea Șagului, Calea Torontalului, bd. Dâmbovița, Piața Mărăști, Calea Stan Vidrighin, str. Apicultorilor, str. Ovidiu Balea, str. Polonă, str. Traian Grozăvescu și încă într-un loc, trecut doar „intravilan”.
PMT pune la bătaie 595.000 de lei cu tot cu TVA, adică aproape 123.000 de euro, iar ofertele pot fi depuse până în 2 iulie. Atenție! Vorbim de 123.000 de euro doar pentru documentație, care va trebui predată într-un termen de 120 de zile. Va fi nevoie și de execuție.
4 ani pentru livrare
Revenind la autobuzele propriu-zise, nu se știe exact când vor veni la Timișoara cele 44 de vehicule electrice din totalul de 56 cumpărate de minister și când va fi declarată o firmă câștigătoare la licitație. Deocamdată știm că evaluarea tehnică și financiară a ofertelor depuse a fost prelungită până la 10 octombrie 2020, se arată pe SEAP.
Mai trebuie menționat și faptul că firma care va câștiga licitația va trebui să livreze autobuzele electrice Timișoarei în 48 de luni de la semnarea contractului, adică cel târziu în 2024, dacă se reușește anul acesta semnarea contractului. Reprezentanții PMT și ai STPT au stabilit deja și rutele pe care vor circula cele 44 de autobuze: 33, 40, E4, E7, E1, E8, 21, E2, E3 și M35, M44 și M22.
Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 4. Valoarea totală a acestuia este de 226,1 milioane de lei, din care 185 milioane de lei reprezintă finanțarea nerambursabilă, aprobată încă din 1 octombrie 2019 printr-un ordin semnat de ministrul Dezvoltării, aproape 25 de milioane vin de la bugetul de stat, iar primăriile din Brașov și Timișoara trebuie să asigure o cofinanțare de 2%.
Articole pe aceeași temă:
Probleme la licitația pentru cele 44 de autobuze electrice cumpărate de MDRAP pentru Timișoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!