În primele nouă luni ale acestui an, piața rezidențială din județul Timiș a consemnat un număr de peste 26.000 de tranzacții, cu locuințe. În clasamentul național al tranzacțiilor pe județe, acest nivel este peste cel înregistrat în Cluj, dar sub cel din Ilfov și București, potrivit lui Ovidiu Lăzărescu, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
”Comparativ cu anul trecut, numărul tranzacțiilor imobiliare încheiate în ultimele luni este mai mic decât cel din 2017. Scăderea cea mai mare a fost înregistrată în ultimele luni ale verii, când a existat o diminuare cu 20% a numărului de tranzacții, comparativ cu perioada similară din 2017. Unul din principalele motive este acela că a crescut numărul de cereri pentru locuințe noi și s-au înregistrat mai multe rezervări de astfel de locuințe chiar și la stadiul de proiect, în detrimentul încheierii unor tranzacții imediate cu imobile vechi”, declară Ovidiu Lăzărescu.
Bănățenii au avut un apetit crescut pentru achiziții de locuințe în prima jumătate a acestui an, situându-se pe locul doi după Capitală și înaintea județului Ilfov ca număr de tranzacții încheiate, potrivit analizei realizate de către compania de consultanță imobiliară Eugene Estate, dar în lunile august și septembrie a apărut o calmare a trendului ascendent al achizițiilor.
Județul Timiș, pe locul al treilea în România la suprafața autorizată
Programul Prima Casă din acest an se aproprie de final, totuși este în continuare accesat de către cumpărătorii de proprietăți. Fondurile au fost epuizate în cea mai mare parte, iar în condițiile creșterii prețurilor și păstrării unui plafon scăzut de achiziție în cadrul acestui program, se va înregistra o pondere scăzută a acestui sistem de creditare pe piața imobiliară, potrivit analizei companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
”În condițiile în care apar corecții și stabilizări ale pieței, iar premizele unei scăderi bruște de preț nu există, putem spune cu mai multă siguranță că în perioada imediat următoare nu va avea loc nicio criză. Mai mult, ajustările pieței imobiliare sunt binevenite, pentru că asigură continuitate și stabilitate”, spune Ovidiu Lăzărescu.
În sprijinul afirmației lui Ovidiu Lăzărescu vin și datele de la Institutul Național de Statistică, care arată interesul crescut al dezvoltatorilor și constructorilor de locuințe noi: în primele nouă luni ale anului 2018, în județul Timiș au fost emise autorizații de construire pentru o suprafață totală utilă de 623.992 de metri pătrați de clădiri rezidențiale, în creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost autorizați 438.912 metri pătrați utili.
Suprafața totală utilă de clădiri rezidențiale autorizată în primele nouă luni ale anului plasează județul Timiș pe locul al treilea, la nivel național, în topul județelor cu cea mai mare suprafață utilă autorizată pentru construirea de clădiri rezidențiale, peste Cluj (522.115 metri pătrați utili), Iași (513.845 metri pătrați utili), Constanța (479.607 metri pătrați utili), Brașov (387.373 metri pătrați utili), dar sub Ilfov (1.010.386 metri pătrați utili) și București (914.184 metri pătrați utili).
(146305)
Citiți principiile noastre de moderare aici!