Șeful Serviciului de Ambulanță Timiș, Iancu Leonida, spune că măsurile de carantină ar trebui menținute până la depășirea perioadei critice și scăderea numărului de infectări. El a povestit cum pacienții cu forme severe respiratorii au rămas în ambulanțe pentru că unitățile de primiri urgențe de la Spitalul Județean și de la Spitalul Municipal au fost copleșite.
„Din punctul nostru de vedere, rezultate nu sunt din cauza populației care nu respectă corect măsurile de carantină. Nu ar trebui măsuri în plus, ci oamenii să le respecte corect. Dat fiind și apariția noilor tulpini contagioase, numărul de pacienți îngreunează activitatea. Noi am pornit cu încărcare 100% în spitale acum în martie, nu ca anul trecut, cu 50% sau mai puțin. Cred că Timișoara a acționat la timp și ar trebui menținute restricțiile până ieșim din perioada critică. Am fost pregătiți zilele trecute cu tuburi de oxigen pentru a le putea transfera la ambulanțe în caz că rămân cu pacienții ore în șir la sanitare”, spune Iancu Leonida, șeful serviciului de Ambulanță Timiș.
Șeful SAJ Timiș: Din 350-400 de pozitivi zilnic, ajung la evaluare cam 80-100
Tot el a povestit că în unitățile de primiri urgențe de la Spitalul Județean și de la Spitalul Municipal ajung bolnavi de Covid-19 pentru evaluare, iar unitățile au fost atât de solicitate încât au rămas cu pacienții în ambulanță. „Am fost pe muchie de cuțit”, a descris specialistul situația. Leonida susține că simte ca i-a trecut glonțul pe la ureche și că nici măcar jumătate din persoanele diagnosticate cu Covid-19 nu ajung la evaluare, la spital.
„Noi ducem pozitivii declarați la evaluare la Spitalul Victor Babeș. Numărul lor este în permanență în creștere și nu-i putem duce pe toți, îi ducem pe cei ce doresc această evaluare și au recomandări de la medicii de familie. Astfel, din 350-400 de pozitivi zilnic, ajung la evaluare cam 80-100. Alte evaluări se fac în UPU și aici e marea problemă – cei în insuficiență acută gravă sunt îndrumați spre UPU-uri. Abia de acolo ele hotărăsc spre ce spitale Covid se îndreaptă.
Dacă UPU-rile sunt colmatate, pacienții rămân în ambulanțe. Situația a fost foarte gravă, au fost ore pe muchie de cuțit, eu m-am exprimat că ne-a trecut glonțul pe la ureche. Sperăm să scădem trendul, altfel vom trăi momente de groază – nu cine să trăiască și cine să moară, ci cine să ajungă la spital și cine nu. Mașinile, dacă rămân în curtea spitalelor, toată activitatea medicală este compromisă”, mai spune Iancu Leonida.
Șeful UPU-SMURD: Când noi suntem plini, înseamnă că oamenii nu mai au loc în spitale
Mihai Grecu, șeful UPU-SMURD Timiș, confirmă cele spuse de directorul SAJ. El spune că bolnavii de Covid-19 care au ajuns acum, în stare destul de gravă, să ceară ajutorul medicilor s-au infectat la începutul lunii martie, adică înainte de introducerea Timișoarei și a localităților periurbane în carantină. Și el îndeamnă la „respectarea strictă a măsurilor”.
„Structurile de Primiri Urgențe au acționat ca o volantă pentru pacienții care nu aveau loc în spitale. Când noi suntem plini, înseamnă că oamenii nu mai au loc în spitale. Discutăm și despre pacienții non-critici care să nu devină ATI. Pacienții care sunt acum în spitale sunt de acum 21 de zile infectați, din jurul lui 1 martie. Să nu încercăm să păcălim măsurile. Carantina, din punct de vedere medical, înseamnă să stai în casă și să eviți mobilitatea”, a explicat Mihai Grecu, șeful UPU-SMURD Timiș.
CJSU a decis, miercuri, prelungirea măsurii de carantină pentru încă 7 zile, după 14 zile de carantină din 8 martie și un ordin temporar de carantină de 72 de ore emis de șeful DSU, Raed Arafat. Autoritățile locale au reacționat și ele după prelungirea măsurii. Sunt și măsuri suplimentare pentru noua prelungire a carantinei zonale.
Articole pe aceeași temă:
UPDATE. Timișoara și localitățile periurbane mai stau totuși 7 zile în carantină, a decis CJSU
Trimite articolul
Xin noiembrie nu ati ramas cu ei in masini? dar in februarie? nu va e un pic rusine sa mintiti in halul asta?
-
Informeaza-te un pic ca nu doare. Gradul de ocupare la ATI este cel mai mare de la inceputul pandemiei. Si nu mumai la Timisoara si in Romania.
Nu ti-e tie rusine sa acuzi pe altii cant tu nu ai habar?-
cred ca tu nu ai habar. in noiembrie au fost chiar si 72 la ATI in Timisoara. dar sa nu uitam, urmau alegerile deci nu se punea problema de cararntina.
-
nu mi-e rusine, prietene, ca doar intreb, si eu platesc taxe, ai inteles?
-
Da dom’ Grecu, sunt infectați de la începutul lui martie…2020. Propun să modificați protocolul cu testare obligatorie la fiecare 24 de ore atașată la declarația pentru deplasare. Odată declarat pacientul pozitiv să fie dus de urgență cu izoleta într-o locație securizată sub cheie și pază 24/24. Aceste centre de recuperare să fie operaționale până la vaccinarea a 100% din populația planetei. Nu putem risca cu acest virus letal…
Voi sunteti niste criminali fara scrupule,plimbati ambulantele goale cu sirena pornita,doar sa manipulati,mintiti poporul ca si TV-ul.Rusine sa va fie,ati jurat ca salvati vieti dar voi ucideti la comanda…mi-e scarba de voi
-
…ca sa vezi…si toate tarile participa la complotul acesta ca sa te fraiereasca pe tine. Incearca niste litium – cica face minuni.
-
Tara asta nu mai are scapare la cati proshti pe metrul patrat detine.Deci astia plimba ambulantele goale ca sa impresioneze. Sper ca esti din categoria selecta care chiar crede ineptiile pe care le posteaza si in cazul nefericit in care ai nevoie de o operatie ceva nu merge la un medic specialist ci la oftalmoloaga Pop,iar daca ea e ocupata sa vanda tratamente pentru cancer pe la tv sa mergi la Dana Budeanu ca sigur daca se pricepe la moda le are si cu chirurgia.
Pegatiti-va pentru comentariile celor care stiu mai bine care-i treaba cu bolnavii decat directorul de la ambulanta.
vreau si eu sa stiu unde sunt faimoasele “investigatii epidemiologice”. unde sunt rezultatele? a trecut un an si magarii astia nu stiu sau nu vor sa spuna de unde se infecteaza pacientii. guvernul e PRASTIE, nu stie pe cine sa mai dea vina, nu stiu cum sa mai traga de timp sa distruga economia.
-
deci? unde-s?
-
Pai se infectează în mijloacele de transport în comun și la scârbici! Dar dacă recunosc asta nu mai se justifică restricțiile pe timp de noapte și la magazine și terase…
Va dati seama cat e de grav daca e plin si noul spital de vreo 1000 paturi construit in ultimul an.
Dumnezeu are o fina ironie fata de noi:
Conul Leonida față cu reacțiunea – Farsă într-un act de Ion Luca Caragiale
“Cata vreme sunt ai nostri la putere, cine sa stea sa faca revulutie?” – la putere in farsa intr-un act erau liberalii… Of, of, of…
Omul,bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu-ştiu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate,
intră la o idee; a intrat la o idee? fandacsia e gata; ei! şi după aia din fandacsie cade în
ipohondrie. Pe urmă, fireşte, şi nimica mişcă.
Situatia e mult mai nasoala decat ni se prezinta. Politicienii ascund din situatie pentru ca denota incompetenta lor si pentru ca nu vor sa piarda din popularitate.
Daca ar vorbii doar doctorii atunci ar fi aflat adevarul care e foarte nasol.
La fel ca in toate domeniile daca ar fi lasati sa vorbeasca doar specialistii am afla adevarul trist si nasol. Daca ar vorbii aia din domeniul finante am afla cati bani pierde bugetul din neplata taxelor si din smenuri, daca ar vorbii cei din justitie am afla ce ineficienta e justitia, daca ar vorbii polistii rutieri am afla cat se incalca codul rutier, daca ar vorbii cei din constructii am afla cate cladiri stau sa ne cada in cap la cutremur si cat de prost se lucreaza in ziua noastra, daca ar vorbii cei din domeniul alimentar am afla cat de nocive sunt unele produse si cum se vand produse expirate, daca ar vorbii cei din domeniul auto am afla cate masini care nu respecta normele de poluare si de siguranta circula si tot asa.
Dar cei din institutiile statului nu sunt lasati sa vorbeasca, iar cei din privat nu sunt bagati in seama de presa si de oameni. Daca vin 10 specialisti sa zica despre o chestie ca e nasoala si apare un politician sa minta ca nu e asa, nu stiu cum se face ca roman e atat de prost si credul ca asculta de politicianul ala fara nici o pregatire in domeniu, decat sa asculte de specialisti.
Hai sa va ajut eu – daca nu credeti in doctori, nu mai mergeti la spitale si nu va vaccinati.Nu va obliga nimeni.
Daca aveti ghininon poate muriti asfixiati acasa dar nu poate fi mai rau decat la spital unde aparent mergi la moarte sigura. Si treba asta pare sa fie valabila in toata lumea fiindca protocoalele din spitale si ratele de deces sunt destul de similare intre tari. De ce va pierdeti timpul pe forumul acesta daca aveti o solutie atat de simpla?
Cat de bou trebuie sa fi sa nu crezi in sttinta si medicina cand speranta de viata a crescut cu 15-30 ani in ultimii 200 de ani.
-
Serios ma?Daca nu ma vaccinez ma asfixiez acasa si mor?Ce zici de 99% vindecari si doar 1% mortalitate?HA?
Esti tu sigur ca intru in cei 1%
Oaie proasta ce esti.
Da despre mortalitatea din ATI ce zici?
HA?
gunoiule am asteptat 6 ore transferul cu ambulanta de la Babes la Municipal , si prin interventia unor oamenii sus pusi am aflat defapt ca pana la 22.00 sigur nu vine nimeni de la ambulanta ca nu mai au chef nicicare sa vina pana la schimbul de tura . la ora 21.30 cand a venit ambulanta domnul de pe ambulanta care tocmai intrase in tura mi-a confirmat acelasi lucru . Esti un gunoi tu si institutia pe care o conduci !
-
Ca sa vedeti ce repede uitati si anul trecut era o doctorita care punea poze pe facebook ca numai acolo poti prostii prostii existenti care stateau la coada sa descarce “”sacii”” ,dar langa salvari erau reporteri in pantaloni scurti si filmau , asa se intampla si acum sa sperie idiotii care cred in “”unii salvatori in halate albe”” asa este la UPU totdeauna a durat mult timp pana te prelua cineva adica cand avea chef de tine si nu era nici o pandemie , acum au motiv “””covidul”” sunteti buni doar sa platiti asigurarile de sanatate si pe acei bani nici o sapirina nu primiti , de acum vor veni vremuri si mai grele , si cu siguranta in scurt timp se vor mari taxele pe sanatate ca a ramas bugetul sanatatii falit de la covid , adica paracetamolul si vitaminele sunt ffff scumpe
Mint de rup!Plimba pacienți asimptomatici și ii țin la ușa spitalului o oră ,pentru ca nu vine nimeni sa ii preia. Dar nu pentru ca sunt prea ocupați “Ne-a luat timp până ne-am echipat!”asta într-un spital suport covid,și anunțați ca venim transfer de la un alt spital.Rușine!
A trecut un an de zile. Nu pot sa cred ca Timisoara nu are bani pentru Ambulante, paturi ATi, plati salarii doctori. Eus tiu ca intr-o situatie de criza toate resursele se duc pentru rezolvarea situatiei. Concluzia din ce se ved pana acum e ca de fapt nu avem o criza .
In alta ordine de idei in situatii de criza tu ca tara cauti soluti , tratamente , pastile , recomandari etc. La noi doctorii parca asteapta de afara sa lisa zica ce trebuie sa faca. ei nu au nici o idee , nu dau nici o recomandar de imbunatatrie a situatiei in lipsa vaccinului. Ceva e ciudat aici.