Un acvariu neîngrijit poate fi mortal pentru pești, așa că cel mai bine este să înveți cum trebuie să îl amenajezi înainte de a cumpăra animale de companie pentru el. Mai jos vei găsi o listă la îndemână cu ce trebuie să bifezi, precum și explicații detaliate despre ce trebuie să cauți atunci când cumperi primul tău acvariu.
Acvariu
Un acvariu mai mare este mai bun, dar ține cont și de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Un acvariu de 200 de litri nu este practic pentru un dormitor. Cu toate acestea, aproape oricine poate găsi un loc pentru un acvariu de 75 de litri. Evită acvariile subțiri înalte și alege unul mai scund și mai lung, deoarece acestea oferă mai mult spațiu de înot și suprafață pentru schimbul de aer. Acvariile din sticlă sunt preferate de mulți, însă acvariile acrilice cântăresc mai puțin și, deoarece nu se sparg, sunt preferabile pentru utilizare dacă ai copii.
Stand
Acvariile sunt grele, așa că planifică acest lucru înainte. O bibliotecă din lemn nu este suficient de robustă pentru a susține ceva mai mult decât un acvariu foarte mic. Asigură-te că folosești un suport conceput special pentru a menține greutatea unui acvariu.
Capac
Acvariile sunt vândute cu capac separat de lumină sau capacul și lumina pot fi unite într-o unitate denumită „capotă”. Porțiunea de capac acoperă rezervorul și servește pentru a împiedica peștii să sară din acvariu. De asemenea, reduce evaporarea și protejează lumina de umezeală. Dacă capacul este combinat cu lumina, acesta este adesea din plastic, care este mai puțin costisitor, cântărește mai puțin și nu este la fel de ușor de rupt. Capacele de sticlă sunt mai ușor de curățat, asigură o închidere mai etanșă și permit ca mai multă lumină exterioară să pătrundă în acvariu.
Lumină
Deși lumina acvariului este adesea ambalată cu capacul, este posibil să ai opțiunea de a cumpăra lumina separat. Opțiunile de lumină includ becuri cu incandescență, halogen, fluorescent, mercur, halogenură metalică și becuri cu diode emițătoare de lumină (LED). O opțiune bună pentru un începător este lumina fluorescentă, deoarece costă mai puțin la rulare și este mult mai rece. Luminile LED sunt din ce în ce mai disponibile și sunt cea mai bună alegere, deoarece consumă puțină energie electrică în comparație cu alte becuri, deci sunt ieftine la funcționare și nu încălzesc apa.
Sistem de filtrare
Sistemul de filtrare este un echipament critic. Păstrează calitatea apei curată pentru a menține peștele sănătos, deci cumpără-l pe cel mai bun filtru pe care ți-l poți permite. Dimensiunea filtrului trebuie să fie adecvată pentru dimensiunea acvariului. Alege un filtru cu un debit care filtrează toată apa din acvariu de cel puțin patru ori pe oră.
Încălzitor
Majoritatea peștilor necesită o temperatură de aproximativ 23 până la 25 de grade Celsius. Cu excepția cazului în care casa ta rămâne în acel interval tot timpul, vei avea nevoie de un încălzitor. Încălzitoarele pentru acvariu vin ca modele suspendate pe rezervor sau submersibile și pot avea o setare numerică sau pur și simplu o setare în sus și în jos. Alege un încălzitor submersibil cu o setare numerică. Va costa mai mult, dar merită. Pentru acvariile foarte mari, este o idee bună să cumperi două încălzitoare mai mici și să pui unul la fiecare capăt al acvariului, mai degrabă decât un încălzitor mai mare. Acest lucru asigură o distribuție mai bună a căldurii în acvariu.
Alte lucruri de care sa tii cont si chiar ai nevoie:
- termometru
- substrat
- plasă de pește
- balsam de apă
- kit de testare: amoniac
- kit de testare: nitrit
- kit de testare: pH
- pietriș
- epurator de alge
- găleată de apă
- cărți de referință
- decorațiuni / plante.
Citiți principiile noastre de moderare aici!