Mulţi spun că „i-a tras curentul” şi dinții au început „să-i doară”. Curenţii de aer pot avea vreun efect asupra dinţilor noştri dacă aceştia sunt sănătoşi?
Sintagma „m-a tras curentul” este întâlnită cu precădere la poporul român. Situaţia în care un pacient se prezintă la medic din cauză că a fost tras de curent este deja un clişeu. De obicei pacienţii folosesc această expresie pentru a explica momentul apariţiei durerii, fie că este legată de dureri de dinţi, de ureche, dureri musculare sau lombare. Aerul rece sau frigul poate exacerba o suferinţă deja existentă, însă nu o cauzează.
Apariţia durerii în sfera dentară are întotdeauna un substrat infecţios, fie că este vorba de o carie netratată, boală parodontală sau dinţi cu afecţiuni ale nervului dentar. Caria netratată determină înmulţirea bacteriană, distrugerea ţesutului dentar şi avansarea acestora spre pulpa dentară (nerv!). Inflamarea nervului dentar este răspunzătoare de una dintre cele mai mari dureri din sfera dentară. Durerea este continuă, intensă, iradiază şi apare cu precădere noaptea. Şi evoluţia nu se opreşte aici! Un astfel de dinte netratat determină avansarea bacteriilor din spaţiul endodontic (din nerv) spre spaţiul periapical şi avansarea acestora spre osul care implantează dintele. Atunci apare abcesul dentar (sau se umflă măseaua).
Aşadar nu curentul cauzează aceste suferinţe. Cauza este întotdeauna bacteriană.
O dantură sănătoasă nu reacţionează la „m-a tras curentul”.
Ce afecţiuni declanşează durerea de dinţi dacă un pacient stă „în curent”?
Durerea este cel mai des întâlnit simptom în bolile dentare, iar caracterul ei, durata de acţiune, momentul apariţiei (ziua sau noaptea), apariţia provocată sau neprovocată ghidează medicul spre diagnosticul de inflamaţie sau infecţie dentară. De obicei durerile care deranjează cel mai mult sunt acelea care apar din senin, durează mai mult de câteva minute şi nu cedează la medicamente. Senzaţia că s-a umflat măseaua este de asemenea asociată cu curenţii de aer. În fapt, acestea sunt nişte suferinţe preexistente inflamatorii sau infecţioase cauzate de factorul bacterian.
Oamenii evită să se ducă la medic atunci când „i-a tras curentul”. Îşi pun vată cu spirt în urechi sau chiar un cornet din ziar. Cât de (în)utile sunt aceste metode?
Într-adevăr, oamenii evită să meargă la dentist, frica de durere fiind principalul motiv. De aceea, ei apelează la aceste leacuri băbeşti, sperând să amelioreze pe moment durerea. Din păcate vata cu spirt în ureche, ţigară aprinsă sau clătirea cu alcool a gurii nu au vreun efect terapeutic. Drept urmare, aceste dureri sunt rezolvate tot în cabinetul medicului dentist, care descoperă cauza şi efectuează tratamentul adecvat. Frica de durere este întotdeauna asociată cu vizita la dentist. Majoritatea oamenilor poartă aceste traume cu ei, cel mai des din vremea copilăriei, când s-a format o amintire neplăcută legată de un tratament stomatologic. Din fericire, stomatologia zilelor noastre este mult mai puţin invazivă şi dureroasă. Metodele de anestezie, tehnologia de care dispunem ajută pacientul să depășească momentul tratamentului dentar sau chiar să devină o experienţă plăcută. Bineînţeles, relaţia care se leagă între medic şi pacientul său, atmosfera din cabinet, contribuie la relaxarea pacientului.
La Cabinetul Ultra-Med din Timișoara beneficiați de servicii complete pentru sănătatea și estetica dinților. Programările pentru consultații se fac telefonic sau online, pe site-ul cabinetului, la pagina de contact.
Contact: str. Pavel Jumanca nr.14, Timișoara. Telefon programări: 0723372767.
(645549)
Citiți principiile noastre de moderare aici!