Întâlnirea a avut loc la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş, unde sala a fost plină, în special de cupluri tinere, care își doresc să adopte un copil. Împreună cu reprezentanţii Asociaţiei AdorCopiii, cei de la DGASPC au răspuns întrebărilor cuplurilor dornice de adopţie. Şi au fost multe întrebări şi probleme ridicate. S-a vorbit despre vârsta la care cuplurile vor să adopte. Aceasta, din perspectiva cuplurilor, ar trebui să fie cât mai mică, pentru a putea forma copilul şi pentru a simţi experienţa unei mame din primele luni de viaţă ale bebelușului. Legea nu permite însă o adopţie aşa de rapidă, decât în anumite cazuri, unde părinţii nu sunt cunoscuţi (cazurile linie – linie – când copilul are linie, în loc de nume, la rubrica unde sunt trecuţi părinţii naturali).
În rest, procesul durează, în medie, un an şi două-trei luni, la o adopţie care merge ca pe roate. Sunt cazuri de părinţi care deşi au atestatul că pot adopta, aşteaptă de ani de zile pentru a lua un suflet lângă ei.
„Familiile adoptatoare fac cel mai sublim gest uman. Media la nivel naţional a aşteptării de către persoanele adoptatoare este de un an şi două luni – este un timp de aşteptare suficient de scurt, dacă facem comparaţie cu alte state. Nu vă luaţi după ceea ce se discută în mediul virtual sau în alte locuri. Pentru a se adopta un copil sau doi în această instituţie se intră pe poarta principală, atunci aveţi toate şansele să adoptaţi în timp real şi optim”, a spus Emilia Milutinovici, manager DGASPC Timiş.
La nivel naţional sunt 4.000 de copii adoptabili şi 1.700 de familiii adoptatoare. În Timiş sunt 167 de copii adoptabili, mare parte dintre aceştia greu adoptabili, adică au vârste înaintate, ori sunt copii cu deficienţe. Părinţii vor, de obicei, ca micuţii pe care-i adoptă să aibă între 0 şi 3 ani, să fie fetiţe şi să nu aibă probleme de sănătate. Dacă sexul copilului nu contează, atunci şansele de a-şi găsi potrivirea cresc.
Părinţilor li s-au explicat toţi paşii pe care trebuie să-i parcurgă atunci când vor să adopte. De la dobândirea atestatului până la plasarea lor pe o listă de zece poziţii pentru a adopta un copil.
„Este necesar să ştiţi că nu orice copil poate să fie adoptat, aşa cum nici orice părinte nu poate fi întotdeauna adoptator. Sunt mai mulţi copii decât familii. În momentul în care o familie este atestată, este atestată pe profilul unui copil. La familie, perioada de aşteptare diferă în funcţie de aspecte. Primul contact pentru un copil cu o familie adoptatoare este o săptămână. Ca să avanseze în listele generate ulterior durează undeva la vreo două luni, pentru a ajuge pe poziţile unu-doi ca să intre în contactul efectiv cu copilul. În judeţul Timiş avem 167 de copii adoptabili. Avem şi trei fraţi aodptabili şi patru fraţi adoptabili, şi copii cu dizabilităţi”, spune Alina Mayer, de la serviciul de adopţii.
Şi un copil de 12 ani este greu adoptabil, totuşi, a fost adoptat unul în Timiş, în luna ianuarie a acestui an. Familiile adoptatoare îşi îndreaptă atenţia şi spre copilul părăsit într-o unitate sanitară, dar aceştia, de obicei, au vârste mai mici. Dacă însă aceşti copii sunt vizitaţi de mamă, de tată, ori de rude până la gradul patru, 10 minute la şase luni, ei nu devin adoptabili.
În aceste zile se aduc modificări legii adopţiei, iar din Timiş au pornit o serie de propuneri pentru scurtarea termenelor şi mai multă rigoare vizavi de familia extinsă şi părinţii biologici. În Timiş, mulţi copii sunt şi în grija asistenţilor maternali şi pot fi adoptaţi. Sunt 650 de astfel de asistenți şi 1100 de copii care se află în grija lor.
„Am dorit să informăm populaţia, persoanele interesate de adopţie, asupra a tot ceea ce înseamnă paşii legali, insistuţionali în ceea ce privete adopţia. Am dorit să demontăm nişte mituri, legende, care circulă în mediul virtual, legate de adopţie. Tocmai de aceea noi, aici, am venit să clarificăm toate procedurile legate de adopţie. Cele mai frecvente mituri sunt legate de vârsta copiilor, apartenenţa la etnie, starea de sănătate, procesul de adopţie în sine. Vin familii care solicită adopţia unui copil din maternitate direct, lucru interzis de legea adopţiei. Un alt mit este acela că o persoană care este necăsătorită nu poate să adopte un copil. Fals. Orice persoană aptă, după evaluare, poate să adopte. Procedura este una complexă – atunci când dai un copil spre adopţie trebuie să evaluezi foarte bine familia”, spune Emilia Milutinovici.
În anul 2013 au fost 29 de adopţii finalizate în Timiş, anul trecut au fost 60 de adopţii finalizate. Familiile vor să adopte, sunt familii tinere, care vor să trăiască experienţa creşterii unui copil de la vârste fragede. Familiile adoptatoare nu sunt mulţumite de faptul că au de aşteptat un timp lung pentru a adopta şi de faptul că nu pot lua copii de vârste mai fragede, pentru a-i introduce cât mai repede în mediul familial.
Citiți principiile noastre de moderare aici!