Pe baza probelor de carbon-14, fortificaţia este datată în mod cert în a doua jumătate a mileniului II î.e.n., la sfârşitul Epocii Bronzului. Echipa de arheologi desfăşoară în prezent cercetări privind structura solului, cercetări pe teren, prospecţiuni magnetice şi cercetări arheologice. Potrivit acestora, într-o incintă dintr-o fortificaţie din Epoca Bronzului s-a găsit o altă fortificaţie ce aparţine Neoliticului târziu, iar în afara şanţurilor de apărare s-au descoperit structuri rectangulare arse, ceea ce demonstrează că fortificaţia ar fi avut un sfârşit violent.
Alături de arheologii de la Muzeul Banatului, în frunte cu Alexandru Szentmiklosi, şeful secţiei de arheologie a muzeului, la cercetările de la Corneşti participă şi specialişti de peste hotare. Astfel, din echipă mai fac parte dr. Matthias Wemhoff, director al Muzeului de Preistorie şi Istorie Timpurie din Berlin, dr.Bernhard Heeb, arheolog şi muzeolog în Muzeul de Preistorie şi Istorie Timpurie din Berlin, dr. Rüdiger Krause, profesor la Goethe Universität Frankfurt am Main şi doamna prof. dr. Sarah Sherwood, profesoară de geoarheologie la Dickinson College in Carlisle, Pennsylvania şi la Universitatea din Tennesse.
„Pentru noi, de la Universitatea din Frankfurt, este important să luăm parte la lucrările care se fac în cadrul proiectului. Ne bucurăm că am reuşit să formăm o echipă mai mare şi să analizăm în detaliu situl. Aceasta este una dintre cele mai spectaculoase fortificaţii din perioada bronzului, din Europa”, este de părere dr. Rüdiger Krause.
Fondurile pentru lucrările de la Corneşti au fost puse la dispoziţie de Goethe Universität Frankfurt am Main şi de Muzeul de Preistorie şi Istorie Timpurie din Berlin, acesta din urmă finanţând pentru prima oară după 80 de ani lucrările la un sit arheologic. Cercetătorii speră să îşi facă în perioada următoare o idee mai clară asupra fortificaţiei, originilor şi dezvoltării acesteia, iar rezultatele să le prezinte în cadrul unor expoziţii atât în ţară, cât şi peste hotare. De asemenea, nu este exclusă ideea creării unui muzeu local, care să valorifice descoperirile arheologilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!