Consilierii locali vor fi puși să aprobe elaborarea Strategiei de dezvoltare teritorială urbană – Timișoara Nord. Totodată, vor trebui, la cererea Executivului PMT, să suspende temporar avizarea documentațiilor de urbanism pentru zona vizată, pe o perioadă de maximum șase luni, necesară elaborării și aprobării acestei strategii. După vot urmează să fie începută procedura de achiziție.
Fritz: Șansa de a pune bazele unei dezvoltări corecte
„Obiectivul acestui plan strategic este stabilirea direcției de sistematizare a întregii zone, într-un concept unitar, având ca principal scop creșterea calității vieții. Terenul studiat are 1.131 de hectare, din care multe parcele sunt în proprietate privată, și ne dorim ca prin acest proiect să oferim un exemplu de colaborare între inițiativa publică și cea privată, prin implementarea unei soluții de dezvoltare a zonei, inclusiv a infrastructurii și serviciilor, bazată pe principii actuale și sustenabile, care să facă zona mai atractivă”, transmite Serviciul Comunicare din cadrul Primăriei Timișoara.
Propunerea celor din conducerea PMT a fost discutată deja în Comisia Tehnică pentru Amenajarea Teritoriului, care a dat „undă verde”.
„Pe tot parcursul elaborării strategiei ne vom consulta cu toate părțile implicate, investitori, instituții, furnizori de servicii, dar și cu cetățeni, avem în plan organizarea de focus grupuri și dezbateri. Vocea oamenilor este foarte importantă, pentru ca la final să avem un plan de dezvoltare al zonei, la care am contribuit toți și în care credem toți. Este o mare șansă pe care nu avem voie să o irosim, aceea de a pune bazele unei dezvoltări corecte și unitare a acestei zone”, a spus primarul Dominic Fritz.
Una dintre cele mai nedezvoltate zone
Este vorba despre „una dintre cele mai nedezvoltate zone adiacente Timișoarei”, care are astfel șansa la „o dezvoltare viitoare controlată și nu haotică, așa cum s-a întâmplat în alte zone”.
Reprezentanții PMT spun că, în ultima perioadă, au constatat „o creștere a solicitărilor pentru emiterea Avizelor de Oportunitate pentru documentații de urbanism de tip Plan Urbanistic Zonal dezvoltate pe parcele singulare, pe suprafețe mici și nu pe zone, creând astfel strategii exclusiv dezvoltate pe aceste parcele și nu o strategie care să se dezvolte pe o suprafață relevantă la nivel de cartier”.
Cea mai mare zonă verde de agrement
Se va urmări crearea de legături între zona de nord și restul orașului prin „deschiderea unor noi căi de acces a vehiculelor, prin extinderea rețelei de transport în comun, prin crearea unei legături cu circulația feroviară (triaj Ronaț), dar și prin introducerea unor funcțiuni noi care să deservească atât cetățenii zonei studiate, cât și întreaga zonă periurbană”.
Mai mult, ar exista posibilitatea amenajării „celei mai mari zone de agrement verzi” (pe amplasamentul actualei pășuni, între aeroportul Cioca și centura verde adiacentă străzii George Ardelean), „cu activități și evenimente sportive, de recreere și de divertisment și cu interconectarea culoarelor verzi-albastre (adiacente canalelor de desecare) cu întreaga zonă”.
PUG-ul nou încă nu e gata
Timișoara încă nu are un plan urbanistic general actualizat. PUG-ul orașului, încă în vigoare, există din luna mai a anului 2002. A fost prelungit în 2014, avându-se în vedere faptul că elaborarea celui nou se afla în etapa a treia, aceea de întocmire a propunerilor de plan şi avizarea acestora de către ministerele de resort, primele două etape fiind bazate pe studii de fundamentare și masterplan. A fost nevoie apoi de o nouă prelungire a valabilității PUG-ului din 2002, până la sfârșitul lui 2018. Pentru că PUG-ul nou încă nu e gata, s-a mai făcut o prelungire, până în 2023. Noul Plan Urbanistic General al Timișoarei este în lucru de 11 ani și este la faza de avize.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Firma care lucrează de 11 ani la noul PUG al Timișoarei vrea să proiecteze regenerarea Pieței Traian
Trimite articolul
XIn partea aceea de oras, marea majoritate a terenurilor erau prevazute ca locuinte individuale (case), atat in vechiul PUG, cat si in cel nou (in lucru de… 11 ani 😀 ).
Oare de ce nu s-a intamplat aproape nimic cu noul PUG in cele 2 mandate ale lui zeRobu? La prima vedere te-ai putea gandi ca din incompetenta care il caracterizeaza, dar daca dupa aia afli de la cineva care locuieste in acea zona ca zeRobu a insistat (pentru… cine trebuie, bineinteles) sa se aprobe in mod ilegal PUZ-uri cu blocuri in aceste zone de case, eei… atunci prinde contur ce interese a avut “ultracinstitul”. Tot felul de scheme si combinatii. Pune dezvoltatorul in PUZ un bloc, apoi apar inca 2, cica “modificari minore” la vechea varianta. Locatarii fac din nou reclamatie, primaria raspunde ca “nu se tine cont, ca e doar revenire” 🙂
Romanisme!
Are logica, de asta vinde acuma cladirile de lq aerodrom. Le vinde mai ieftin ca sa le cumpere mai tarziu mai scump! Mare om fritzu asta!
BAI FRATE NE MAI LASI IN PACE CU TAMPENILE TALE.Ocupate de curatenia din oras,ocupate sa nu mai arunci bani pe angajari si alte SF ocupate sa faci ceva constructiv pentru oras.Du te ,du te WO DER PFEFFER WÄCHST
Mai bine spuneti ca Fritz nu vrea sa emita autorizatii in acea zona fiindca nu sunt investitii pe linia de partid Usr … si ca a blocat totul pentru 6 luni sub pretextul unei eventuale analize. Ca tot analizeaza de un an :)). Interesul poarta fesul. De fapt asteapta sa fie deblocat. Sa fim seriosi, asta-i mai tzeapa ca Grindeanu. Si pe ala nu l-au votat timisorenii.
Firma lui peste prajit ‘lucreaza’ de 11 ani la PUG Timisoarei iar acum vrea sa-si mai bata joc de o zona istorica a orasului! Tot niste ageamii in anii 2000 au proiectat copertina pietei Badea Cartan, un rahat de prelată cu goluri prin care soarele si ploaia ajungeau direct pe tarabe. Proiect si viziune Made by Andreescu & Ciuhandu
Ca la noi, firme de apartament castiga pe criterii politice. Cei angrenati de cele mai multe ori sunt analfabeti generand proiecte si lucrari cu devize umflate dar de calitate indoielnica
Adica eu ca am numa o parcela in zona, trebuie sa o vand la un mare dezvoltator, nu am voie sa construiesc conform puz un dublex sau ce naiba o mai fi voie pe acolo? practic fortati oamenii sa-si vanda parcela, dar de ce nu va vedeti voi de treaba si construiti parcuri si ce mai trebuie si lasati lumea sa construiasca conform puz, care-s interesele, ii cineva cu multi bani ce vrea sa faca ceva pe acolo sau? chiar nu inteleg…..adica inteleg ca trebuie construit conform unui plan, dar de ce nu terminat odata planul ala si fiecare isi vede de treaba lui…cica: “dezvoltate pe parcele singulare, pe suprafețe mici și nu pe zone, creând astfel strategii exclusiv dezvoltate pe aceste parcele și nu o strategie care să se dezvolte pe o suprafață relevantă la nivel de cartier” pai ce vrea sa insemne asta?
“strategie de dezvoltare urbană”…mai un pic si cred ca ma lasa nervii…
Zona este sigur in NORDUL orasului? Apropos, acolo DEJA se construieste de zor….
Probabil ca sunt niste interese in zona, unii mai influenti au terenuri si atunci e nevoie de un plan sa puna in valoare terenurile respective. Se planifica strazi si zone verzi astfel ca terenurile respectiva sa creasca in valoare, nicidecum sa scada.
Eu vreau me trou.Da,me trou.Ce,numai primata robu sa faca metrou ?frit nu poate si el ? Sau sa extinda transportul in comun cu vaporetto.Ar trebui niste SF-uri ca acusi vin alegerile si de unde bani pentru partid ?Hai,ma culita dai si lui frit niste idei.