Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara (PMT), Școala Gimnazială nr. 1 se află într-o „stare bună, cu degradări moderate și necesită intervenții de consolidare locale”, care se vor face grație finanțării în valoare de 10.181.578,07 lei (TVA inclus) câștigate de instituție. Proiectul „Reabilitare Școala Gimnazială 1 – Școală Verde Inteligentă” a fost depus spre finanțare în octombrie 2022.
Valoarea totală a investiției se ridică la 2,9 milioane de euro, cu TVA inclus, din care peste 2 milioane vor fi acoperiți de PNRR, restul reprezentând contribuția suportată de municipalitate.
Școala Gimnazială nr. 1 a fost construită în anul 1847, are două corpuri de clădire și două spații exterioare, dintre care o curte cu acces din stradă și o curte interioară. Aici se vor face lucrări de sporire a rezistenței termice a pereților exteriori, pentru a crește nivelul de confort termic, tâmplăria de pe fațade va fi înlocuită cu una termoizolantă, iar corpurile de iluminat vor fi schimbate cu unele LED.
De asemenea, conductele vor fi înlocuite și izolate, iar instalația de încălzire centrală va fi schimbată și ea. Odată cu aceste modernizări, consumul de energie va fi redus iar clasa de performanță energetică se va îmbunătăți de la E la B. Se estimează o reducere cu peste 65% a consumului anual de energie pentru încălzire.
Vă reamintim, recent, Școala Gimnazială nr. 1 a fost inclusă din greșeală pe o listă cu clădiri care se pot prăbuși la cutremur. Aici, la cererea PMT, un expert atestat a făcut în 2022 o expertiză de rezistență. A reieșit că școala nu se află în grad 1 de risc seismic – după cum conducerea școlii a informat greșit Ministerul Educației – ci în gradul 2.
„Școala se află într-o zonă care va fi complet schimbată în anii care vin, datorită unui mare proiect de regenerare urbană pe care îl avem în lucru pentru toată zona Traian, iar Școala nr 1 este parte a acestei modernizări a cartierului. Copiii care învață aici vor avea condiții mai bune de studiu, confort sporit în clase – și asta ne dorim să crească atractivitatea procesului de educație. Anul acesta am alocat 150 de milioane de lei pentru investiții în infrastructura școlară, pentru a le oferi copiilor condiții egale de educație indiferent dacă merg la o școală centrală sau la una de cartier”, transmite primarul Dominic Fritz.
Primarul face referire la proiectul de transformare a zonei Traian într-un „al doilea centru al orașului”, până în 2028. Planul include reamenajarea a patru piețe și 12 străzi, unde vor fi create inclusiv spații de relaxare și petrecere a timpului liber, spații verzi, alei pietonale și zone pentru bicicliști. Acest proiect va fi implementat pe fonduri europene.
Pe aceeași temă:
Piața Traian va fi modernizată și va deveni „un al doilea centru al Timișoarei”. Prin 2028
Modernizarea Pieței Traian poate începe. Zona va fi transformată radical
Trimite articolul
XE bine ca se renoveaza scolile, dar cand o sa aloce cat au promis din pib pt invatamant? Degeaba ai cladirea daca nu ai profesori buni.
-
Buna intrebare, dar mai degraba ar trebui adresata guvernului USL decat primarului.
-
Corect. Am uitat sa precizez a cui e raspunderea.
-
Scoala asta si acum 35 de ani cand invatam acolo era foarte deterioarata.
Ma gandesc cum arata acum…