A treia ediție Ceau, Cinema! are loc în perioada 14 – 17 iulie la Timișoara și Gottlob.
„Cinematografia română de calitate ocupă şi în acest an o parte importantă din programul Ceau, Cinema! Trei dintre cele mai noi şi apreciate documentare româneşti vor putea fi văzute într-o proiecţie maraton duminică, 17 iulie, în ultima zi de festival, la Ambasada”, transmit organizatorii.
Unul dintre documentarele de neratat este „România: patru patrii”. Pentru realizarea filmului, regizorul Alexandru Solomon a discutat cu patru mari scriitori despre relația lor cu România. În producție apar Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Florin Lăzărescu și Gabriela Adameșteanu. Documentarul a fost nominalizat la Premiile Gopo 2016.
Tot la Ceau, Cinema se va proiecta și „Doar o răsuflare”, film care urmărește șapte ani din viața unei familii. Tatăl aşteaptă să se întâmple o minune care să o facă pe fiica lui cea mică să se ridice din scaunul cu rotile şi să meargă. Documentarul a fost selectat în competiția Festivalului Visions du Réel 2016.
Timișoara, la fel ca multe alte orașe din țară, nu are un cinematograf de artă. Problema dureroasă este ridicată și în „Cinema, Mon Amour”, de Alexandru Belc. Victor Purice – manager, fost operator și cinefil împătimit – și cele două angajate fidele se luptă zi de zi pentru a menţine în viaţă cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț, printre ultimele rămase în România. Victor visează să readucă zilele de glorie ale cinematografului, dar se chinuiește să țină pasul cu noua și dura realitate. Documentarul a fost prezentat la DOK Leipzig 2015 şi a fost de asemenea nominalizat la Premiile Gopo 2016.
O altă peliculă importantă a cinematografiei românești este „Bacalaureat”, noul film a lui Cristian Mungiu, care a fost premiat și la Cannes.
„Filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie în acest an la Festivalul de la Cannes, va putea fi văzut duminică, 17 iulie, la Gottlob, în închiderea Ceau, Cinema! Tot la Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat, va fi proiectat în aceeaşi zi și lungmetrajul de debut al lui Cristian Mungiu, „Occident” (2002), ca parte a unei mini-retrospective de 3 filme speciale ale Noului Cinema Românesc. Intrarea la cele două proiecții va fi liberă, iar Primăria Gottlob va pune gratuit la dispoziție un autocar pentru transportul de la Timișoara la Gottlob şi retur”, au transmis organizatorii festivalului.
La Ceau, Cinema! se va aniversa și împlinirea a 15 ani de la lansarea filmului „Marfa și banii”, debutul lui Cristi Puiu. Pelicula din 2001 dădea startul neoficial noului val al cinematografiei românești. „Marfa și banii” poate fi vizionat sâmbătă, 16 iulie, la Casa Artelor din Timișoara. Proiecția eveniment îl are ca participant și pe actorul Alexandru Papadopol.
O altă producție care merită văzută este mediumetrajul independent „Film pentru prieteni” unul dintre cele mai puțin cunoscute proiecte ale lui Radu Jude. Film-experimentul va fi proiectat vineri, 15 iulie, în curtea Rhetoric, la Timişoara.
Nu în ultimul rând, pentru a saluta așa cum se cuvine cinematografia autohtonă, Ceau, Cinema! va avea și o secțiune de scurtmetraje noi, care vor fi renumite sub numele de „Filme bănățene”
În afara proiecţiilor cu intrare liberă anunţate pe ceaucinema.ro, accesul la festival se face pe bază de bilet sau abonament (abonamente pentru întreg festivalul pot fi găsite la librăria Cărturești – Mercy, la prețul de 45 de lei).
Citiți principiile noastre de moderare aici!