Ceremonia de aniversare a celor 25 de ani de înfrățire între Timișoara și orașul german Gera s-a desfășura sâmbătă, de ora 10:30. La aceasta au participat inclusiv membrii delegației germane prezente încă de vineri în orașul de pe Bega, din care fac parte ambasadorul Republicii Federale Germania, ES Dr. Peer Gebauer, vicepreședinta Parlamentului german, Katrin Göring-Eckardt și primarul orașului Gera, Julian Vonarb.
Au reprezentat partea germană și reprezentanți ai instituțiilor de cultură sau simpli cetățeni din Gera. De partea cealaltă, printre invitați s-a regăsit și fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, în mandatul căruia a fost semnat protocolul de înfrățire, în anul 1998. În rest, au mai participat reprezentanți ai instituțiilor administrației publice locale, instituțiilor de cultură, consilieri locali.
„Înfrățirea între două orașe trăiește prin colaborarea concretă a instituțiilor și a oamenilor. Noi am dovedit acest lucru prin proiectul extrem de complex pus în scenă de artiștii din Timișoara și Gera. Am arătat că, prin cultură, putem să devenim o singură voce, care exprimă valorile noastre comune. De aceea, semnificația parteneriatului trece dincolo de documente și proiecte punctuale. Există mișcări politice care pun la îndoială proiectul european. Există la granițele noastre un conflict care ne amintește de cele mai întunecate perioade ale istoriei. Criza energetică și cea economică alimentează neîncrederea. Singurul răspuns posibil este cel pe care îl dau cetățenii europeni, prin modul în care găsesc căi de a colabora. Timișoara își ia în serios misiunea de a demonstra că valorile europene contează, că diversitatea și respectul generează prosperitate. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea acestui parteneriat”, a transmis primarul Dominic Fritz.
A fost semnată și o declarație
De-a lungul ceremoniei festive, au luat cuvântul și invitații speciali. Ambasadorul Republicii Federale Germania, ES Dr. Peer Gebauer, a lăudat Timișoara, mai ales în contextul titlului de Capitală Europeană a Culturii. Acesta a vorbit despre importanța diversității multietnice și legătura solidă a Timișoarei – dar și a României – cu Europa și cu Germania. În continuare, primarul orașului Gera, Julian Vonarb, a reiterat ideea că este important ca parteneriatele precum cel dintre Timișoara și Gera să fie „trăite”, motiv pentru care partenerii germani ar fi și dorit să fie parte din Programul Capitalei Culturale, lucru concretizat prin concertul organizat joi și vineri în Parcul Rozelor.
Un moment ceva mai deosebit a fost cel în care fostul primar Gheorghe Ciuhandu a donat Primăriei Municipiului Timișoara albumul primit la momentul semnării protocolului, în 1998. Acesta cuprinde imagini relevante legate de relațiile de cooperare Timișoara-Gera. Ulterior, la final ceremoniei, primarii celor două localități înfrățite au semnat o declarație comună care reiterează dorința de a dezvolta acest parteneriat, prin proiecte bilaterale în toate domeniile de interes comun.
foto: PMT
Pe aceeași temă:
Delegație germană în vizită la Timișoara: „Este un oraș care te face să ai speranță”
Trimite articolul
XCui ii pasa ?
-
Mie.