Este cea de-a noua ediţie a evenimentului, iar numărul probelor aduse în concurs este de aproape 100. Timpul alocat pentru fiecare dintre soiurile prezentate este în medie de 4 minute pentru fiecare probă.
„Noutatea în acest an este că vom avea la dispoziţie, în paralel, toate vinurile aduse în concurs. Deci, aceasta înseamnă că vom putea şi compara între ele probele, nu vom face doar analiza individuală”, am aflat de la Petre Badea, oenolog de renume, conducător al juriului.
Concursul se desfăşoară sub patronajul Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, ai Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole şi al Vinvest. Juriul este format din șapte membri, plus alţi trei specialişti în prezidiu. Fiecare probă de vin poate primi maximum 100 puncte din partea unui jurat. Din cele 7 note se elimină extremele, cea mai mică şi cea mai mare notă, iar din cele 5 rămase se face media aritmetică. Aceasta este nota finală a probei de vin. Fişele de degustare sunt elaborate după modelul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). În funcţie de punctajul obţinut se acordă medalii de aur, medalii de argint, dar şi marea medalie a concursului.
„Sunt foarte multe vinuri seci înscrise în concurs, este un lucru bun pentru că asta și e tendința mondială pe piaţă. O pondere mai mare vor avea vinurile roșii pentru că sunt mai complexe și mai interesante. Producătorii care vor obține punctajul cel mai mare vor primi medalii de aur sau argint din partea organizatorilor”, a declarat Petre Badea.
Toate probele câştigătoare vor fi premiate în cadrul Salonului Vinvest, ce se va deschide vineri şi va fi deschis până duminică. Ceremonia de premiere va avea loc sâmbătă la orele prânzului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!