Vineri, 24 octombrie, la Complexul Senator din Timișoara, s-a desfăşurat prima ediţie a Galei Excelenței Bănățene, organizată de Asociația Solidaritatea alături de Academia Română – Filiala Timișoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Timişoara, precum și Marea Lojă Națională din România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timișoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Direcția de Tineret și Sport Timiș și Asociația Timisensis.
Gala Excelenței Bănățene și-a propus să premieze excelența în ştiinţă, artă şi cultură, dar și în educaţie şi sport, conștientizând comunitatea în privința necesității implicării în activităţile civice, sociale şi de promovare a imaginii Timişoarei.
Premiile, constând într-un trofeu, o diplomă și un cec în valoare de 10.000 de lei, au fost acordate după ce comisiile, formate din reprezentanți ai Academiei Române, ai mediului universitar și ai asociațiilor organizatoare, au jurizat cu atenție activitatea mai multor candidați în cele 10 domenii de activitate. Sumele pentru premii au fost colectate din contribuțiile celor 500 de invitați la gală, din sponsorizări și contribuții personale, precum și dintr-o licitație tăcută desfășurată chiar în timpul galei.
„Ideea Galei Excelenței Bănățene s-a născut din dorința de a face bine. O comunitate care nu își descoperă și nu își premiază valorile nu poate progresa. De aceea am ales să îi sărbătorim și să îi premiem pe cei mai buni și cei mai performanți bănățeni. Recunoașterea performanței este o dovadă a maturității la care a ajuns comunitatea din Banat, la 25 de ani de la Revoluție. Această primă ediție a Galei Excelenței Bănățene este un punct de plecare într-un lung șir de evenimente care își propune să ofere valori și repere pentru tânăra generație și să crească gradul de implicare al elitelor în problemele cetății. Am acordat 10 premii de excelență, fiecare dintre acestea purtând numele unor personalități care de-a lungul timpului au făcut ca Banatul să fie cunoscut și recunoscut în întreaga lume. Am avut bucuria să constatăm că sunt foarte mulți cei care merită un astfel de premiu și de aceea sunt sigur că Gala Excelenței va merge mai departe mulți ani de acum încolo”, a declarat coordonatorul general al galei, președintele Asociației Solidaritatea, deputatul Gheorghe Ciobanu.
În cadrul evenimentului s-au acordat zece premii pentru personalitățile care s-au remarcat în aceste domenii, în anul 2013:
1. Premiul “Traian Lalescu” pentru “Matematică şi Ştiinţele Naturii” – prof.univ.dr Ion Cotăescu
2. Premiul “Traian Vuia” pentru “Ştiinţe Inginereşti” – prof. univ. dr. inginer Nicolae Budişan
3. Premiul “Pius Brânzeu” pentru “Ştiinţe Biologice şi Biomedicale” – dr. medic Diana Adriana Andrei
4. Premiul “Gheorghe Ionescu Șișești” pentru “Științe Agronomice și Medicină Veterinară” – prof. univ. dr. inginer Valeriu Tabără
5. Premiul “Cornel Olaru” pentru “Ştiinţe Sociale şi Economice” – prof. univ. dr. Constantin Băileşteanu
6. Premiul “Eugen Tudoran” pentru “Ştiinţe Umaniste şi Arte” – prof. univ. dr. Adriana Babeţi
7. Premiul “Ionel Drâmbă” pentru “Performanţe Deosebite în Sport” – Echipa de rugby RCM MVT Timişoara
8. Premiul “Coriolan Bredicanu” pentru “Performanţe Deosebite în Educaţie” – prof. Cerasela Bociu de la Liceul Grigore Mosil
9. Premiul pentru „Implicare Civică, Socială şi de Promovare a Imaginii Timişoarei” pentru Fundaţia Timişoara ’89 reprezentantă de Petru Ilieşu
10. Premiul “Solidaritatea” pentru activități caritabile – Asociaţiei Caritas Banat Sanctus Gherhardinus Ciacova
Citiți principiile noastre de moderare aici!