Primul concert din festival este susținut de maestrul János Pálúr, cotat la ora actuală drept cel mai bun organist maghiar, profesor și titular al clasei de orgă de la Universitatea de Muzică Fr. Liszt din Budapesta. Concertul are loc în data de 22 mai 2013 la ora 19, pe orga de factură barocă din Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, Str. Independenței nr. 19, Timișoara. Intrarea la toate concertele din acest festival este liberă.
”Festivalul Barocul în ipostaze contemporane va fi deschis, în ediția 2013, de un star al muzicii de orgă, János Pálúr din Ungaria.
Barocul transilvănean și cel bănățean s-a născut în sec. XVI- XVII ca urmare a efectelor reformei lui Martin Luter și mai apoi a lui Calvin. Prin populația germană, această perioadă de istorie culturală a avut efecte în toate domeniile artelor transilvane, extinse și în zona Banatului. Domeniul cel mai important al Barocului din vestul României îl ocupa arhitectura, care se detașează prin impozante cladiri precum Palatul Baroc de la Timșoara, Palatul Baroc de la Oradea, Șirul Canonicilor de la Oradea, precum și prin impunătoare catedrale de la Timișoara, Radna, Oradea etc. În domeniul artelor muzicale Barocul se distinge cu precădere prin arta muzicală dedicată orgii, cu reprezentantul ei Johann Sebastian Bach. Barocul transilvănean se impune prin valorile muzicale, la fel dedicate orgii, unde compozitori precum Valentin Greff Bakfark, Daniel Croner, Johannes Cajoni, Martin Schneider, Michael Haydn și alții, pun în valoare tradițiile muzicale clasice locale, îmbinate cu marile valori ale Barocului european. Festivalul Barocul în ipostaze contemporane, aflat la cea de a doua ediție, se încadrează în valorile Barocului european și își propune să valorifice, prin muzică, calitățile estetice și morale ale acestuia. Pe parcursul lunilor mai, iunie, iulie și septembrie ale acestui an, în cadrul celor 8 concerte de orgă vor fi prezentate lucrări din perioada Barocului dar și lucrări mai târzii compuse în aceeași manieră stilistică. Festivalul se încheie cu un curs de orgă dedicat tinerilor organiști din România interesați să cunoască tainele celui mai complex instrument muzical, orga clasică”, precizează prof. Dr Felician Roșca, directorul festivalului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!