Timp de trei zile, de joi până sâmbătă, la Centrul Regional de Afaceri, are loc un interesant târg destinat promovării meşteşugurilor, gastronomiei şi obiceiurilor din Banat. Evenimentul este unul diferit faţă de ceea ce se organiza de obicei în această locaţie. Iar aceasta se simte chiar de la intrare, mirosul preparatelor tradiţionale puse în vânzare atrăgând imediat vizitatorii.
Cei mai bine reprezentați la standuri sunt cei din zona judeţului Caraş – Severin, ei le oferă celor prezenţi atât preparate din carne, prăjituri tradiţionale, miere de albine, sucuri naturale și fructe aşa cum numai gugulanii au. Desigur, la loc important se află răchia, şi aceasta de mai multe feluri, toată din fructe.
„Ca a noastră răchie nu-i niciunde”, spunea unul dintre producătorii prezenţi la târg.
La loc de cinste se află preparatele din porc, adevărate opere de artă culinare.
„Tot ce vedeţi aici sunt produse naturale, numai carne de porc de la noi din curte. Sunt animale crescute aşa cum trebuie, nu de la centre de îngrăşare. Poftiţi, gustaţi şi vă veţi convinge”, spunea Maria, o ţărancă din zona Caraşului.
Brânzeturile sunt excelente, de asemenea, ne-am convins cu propriile papile gustative. Sunt de la brânză de vacă sau capră proaspătă, cu mărar sau simplă, până la caşcaval.
Foarte bine arată și sucurile naturale îmbuteliate în gospodării chiar de către ţărani.
Preţurile nu sunt deloc mici, la cârnaţi, numai buni acum înainte de Crăciun, preţurile sunt între 38 şi 45 de lei kilogramul, clisa de mangaliţă e la 30 de lei kilogramul, iar jambonul la 45 de lei. Jumările ajung şi la 50 de lei kilogramul, iar ”completarea”, o răchie, la 20 de lei sticla. Un borcan mare de miere costă aproximativ 30 de lei, „dar e de la munte, de flori bune, eco”, după cum spunea producătoarea.
În afară de produsele alimentare, la târg sunt oferite şi piese de port popular. Spre exemplu, o ie costă 500 de lei. Un alt meşter face produse din piele, iar o curea de pantaloni costă 60 de lei. Un portofel mic, fără niciun fel de buzunare, 18 lei, iar un toc de cuţit chiar şi 50 de lei.
”Speciale” sunt bunicuţele din localitatea Uzdin, din Banatul sârbesc. Ele s-au prezentat la târg cu ciorapi făcuţi de mână din lână, sau opinci tradiţionale, din piele, la 10 – 20 de euro bucata. Pe standuri veți mai găsi tăiţei, dar şi prăjituri care mai de care mai gustoase.
Deschiderea oficială a evenimentului a inclus un moment de colinde. De asemenea, în cadrul târgului este deschisă o expoziţie de fotografii surprinse în cursul deplasărilor efectuate de studenţii Universității de Vest prin Banat.
Târgul este deschis până sâmbătă, inclusiv, zilnic până la ora 18.
Articole pe aceeași temă:
Patrimoniul Banatului, prezentat in cadrul unui targ al mestesugurilor si gastronomiei
Citiți principiile noastre de moderare aici!