„Suntem îngrijoraţi de situaţia învăţământului la ora actuală. În toată această perioadă au fost 22 de miniştri, toţi au declarat permanent învăţământul o prioritate, dar niciodată această afirmaţie nu a fost susţinută faptic”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara.
Desigur, mulţi ar putea considera că acest consorţiu nu are de ce să îşi aloce meritele pentru a fi lider în domeniu. Pirtea combate această afirmaţie.
„Cine suntem noi în sistem ca să fim credibili? În ceea ce priveşte producţia ştiinţifică, 34% din articolele de specialitate sunt realizate de universităţi, cantitativ avem 28% din totalul studenţilor din mediul universitar din România. Peste 30% din doctoranzi sunt la noi. Ca şi vizibilitate internaţională suntem singurele instituţii care contează în ranking-uri”, spune rectorul UVT.
Subfinanţarea poate fi rezolvată, în sensul aprecierii calităţii, aceasta fiind condiţionată necesitatea unei evaluări.
„Nu vrem desfinţarea universităţilor, nu ne poziţionăm într-un elitism, orice instituţie de de învăţământ e un câştig, dar gradul de competenţe ar trebui să fie diferit. Nu promovăm un egalitarism din start. Deci, o evaluare ar trebui efectuată de un organism străin, independ”, a mai precizat Pirtea.
În urma dezbaterii de la Timişoara a fost propus un ”decalog” al învăţământului, iar acesta se referă la acordarea mult promisului procent de 6 la sută din PIB pentru acest domeniu, clasificarea universităţilor de către un organism din străinătate, neutru, modificarea modului de finanţare din banii publici, adoptarea unui cadru de finanţare multianuală, introducerea obligativităţii finanţării activităţii de cercetare. De asemenea, se solicită adoptarea unui pact naţional pentru învăţământ, care să asigure o continuitate a activităţii în domeniu.
Vor fi luate în considerare cele stabilite de consorţiu?
„Guvernul trebuie să ţină seama de propunerile noastre, suntem o forţă”, a declarat Ioan Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.
În acest moment, finanţarea este de 2.400 de lei pe student, iar în domeniul preuniversitar este de 2.700 de lei. Pentru un deţinut din puşcărie se alocă 2.500, dar bani acordaţi pe lună, nu pe an, aşa cum e la elevi sau studenţi.
În UE media este de 20.000 de euro pe an, în România ar trebui să fie de 7 – 8.000 de euro pe student, am aflat de la Vasile Işan, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!