Un juriu format din experţi, membri ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, a apreciat primele probe din competiţie. Timpul alocat a fost în medie de 4 minute pentru fiecare probă. Aşa cum cere protocolul, s-a început cu vinurile albe.
Fiecare probă de vin poate primi maximum 100 puncte din partea unui jurat. Din cele 7 note se elimină extremele, cea mai mică şi cea mai mare notă, iar din cele 5 rămase se face media aritmetică. Aceasta este nota finală a probei de vin. Fişele de degustare sunt elaborate după modelul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV).
Concursul naţional de vinuri şi băuturi alcoolice organizat alături de Vinvest a ajuns deja la ediţia a opta. Una mult mai bună în ceea ce priveşte probele analizate, spun specialiştii. Deci, industria a evoluat foarte mult în ultimii ani.
“Am analizat deja 40 de probe de vinuri şi să ştiţi că sunt vinuri foarte bune. Sunt multe vinuri tinere. Dacă m-aş referi la ultimii zece ani, este clar o evoluţie pozitivă. Numai dacă priveşti aspectul vinurilor din pahare şi vezi cât de mult s-a schimbat, au nuanţe mai proaspete, mai vioaie, nuanţe de galben-verzui care sunt caracteristice unor vinuri tinere, vioaie, cu enzime şi drojdii specifice anumitor soiuri de strugure. E un salt calitativ foarte clar. Evident, depinde în final de măiestria fiecărui oenolog şi de materia primă pe care o are la dispoziţie în cramă, cu care lucrează”, am aflat de la Petre Badea, preşedintele juriului concursului.
Cum analizezi propriul vin
Un specialist bun poate să îşi recunoască “copilul”, vinul pe care l-a produs în cramă. Dar el va şti să nu-l supraevaluze, spune cunoscutul oenolog român: “Chiar discutam la un moment dat dacă e bine ca într-un juriu să fie şi producători de vinuri. Şi am zis, de ce să nu fie, pentru că un oenolog bun este şi un bun degustător de vinuri. Nu există riscul ca un specialist să-şi recunoască vinul şi să îl puncteze în plus, nu se întâmplă acest lucru. se întâmplă să îşi recunoşti vinul, ce tendinţe ai avea? Să-l punctezi mai bine. Dar într-un juriu sunt şapte, sau opt, sau nouă membri şi există un regulament care spune că cea mai mare notă şi cea mai mică se exclud. Deci dacă ai tendinţa să îţi acorzi mai multe puncte îţi faci mai mult rău. De ce să nu foloseşti asemenea specialişti? Ei sunt antrenaţi în competiţii naţionale şi internaţionale. Noi discutăm între noi, avem întâlniri periodice în care degusăm vinurile, la fel ca la un concurs, iar ulterior le comentăm împreună. Iar dacă descoperi că ceva la un vin nu corespunde, că trebuie îndreptat, acest lucru se spune, nu se supără nimeni”.
Maximum 30% dintre probele participante vor primi medalii de aur şi de argint iar una singură va fi distinsă cu Marea Medalie de Aur.
Citiți principiile noastre de moderare aici!