”Expoziția este rodul colaborării dintre experții Muzeului Banatului și cei ai Universității de Vest și cuprinde, în cinci sectoare tematice, toate informațiile furnizate de săpăturile preventive efectuate în piețele Libertății, Sf.Gheorghe și Unirii, expuse prin imagini și obiecte inedite legate de organizarea Cetății Timișoarei din perioada otomană. Introducerea vizitatorilor în atmosfera epocii se va face prin textele scrise de Evlia Celebi”, precizează prof.dr. Florin Drașovean, custodele expoziției.
Vase, arme, ghiulele, unelte, pipe, obiecte de uz casnic, monede și podoabe vor recompune o imagine pe cât de detaliată, pe atât de plină de farmec a vieții oamenilor în Pașalâcul Timișoarei.
”La vernisaj, Peregrinii vor susține un recital de piese muzicale din vremea stăpânirii otomane a Timișoarei, dar și de muzică de curte a castelanilor din amurgul regatului feudal maghiar și balade vechi ale etniilor Banatului. Oaspeții vor fi întâmpinați de un ienicer din garnizoana capitalei vilayetului și de o tânără de origine raguzană, locuitoare a cartierului comercianților din Timișoara veacului XVII”, dezvăluie organizatorii evenimentului.
Expoziția ”Timișoara în amurgul Evului Mediu” va rămâne deschisă la Bastion până în 5 aprilie 2015.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!