Epopeea „fântânii cântătoare”, așa cum îi spune acum chiar și primarul Nicolae Robu, continuă. Promisă încă din 2012, „fântâna lui Robu” încă nu are studiu de fezabilitate și proiect tehnic. Abia în bugetul de anul acesta a fost alocat 1 milion de lei pentru proiectul tehnic și execuție. Studiul de fezabilitate costă și el 45.000 de lei și este realizat de firma Aqua Design din Cluj, cu subcontractantul P.S.V. Multiline SRL din județul Argeș.
Inițial, fântâna ar fi trebuit amenajată pe Bega, dar s-a descoperit că nu se poate, așa că s-a căutat un loc nou. A fost găsit un spațiu în Parcul Botanic, chiar la intrarea dinspre str. Gheorghe Dima, dar primarul Nicolae Robu a dezvăluit încă de acum ceva vreme că nu este tocmai spațiul ideal.
„Nu este precizată locația, pentru că studiul de fezabilitate va avea, printre altele, și sarcina să indice locația cea mai potrivită. Eu am spus că nu am fost încântat de cea din Parcul Botanic, din mai multe motive. Nu am fost încântat, nu înseamnă că era o locație proastă, este una bună, în lipsă de una și mai bună, dar nu este ideală. Noi trebuie să fim și pragmatici și să facem ceea ce putem face”, a explicat Robu.
Timișoreanca Svetlana Petrovici s-a declarat împotriva construirii fântânii în Parcul Botanic, așa că s-a apucat să strângă semnături încă din vara anului trecut. Spune că a adunat cam 2.000 de semnături, dar primarul Timișoarei nu s-a declarat deloc impresionat.
„Este vorba de 4 milioane de euro. Or, pentru acest proiect nu cred că se pune problema de bani europeni. (…) Parcul Botanic este o oază de liniște, această fântână va fi amplasată între un spital și un azil de bătrâni, ceea ce face ca Parcul Botanic să fie un loc nepotrivit”, a atras atenția, la dezbaterea pentru bugetul Timișoarei pe anul 2018, Svetlana Petrovici, tânăra care și-a petrecut vara lui 2017 adunând semnături împotriva „fântânii lui Robu”.
Primarul Timișoarei nu dă înapoi și îi asigură pe timișoreni că spectacolul cu apă, muzică și lumini va fi „o plus-valoare” în Timișoara. El spune că 50.000 de oameni l-au votat știind că vrea să facă o asemenea investiție.
Cât despre costuri, deși se vehicula că fântâna va costa 4 milioane de euro, Robu susține că „feelingul” îi spune că valoarea investiției nu depășește 2 milioane de euro și că „dotările extra” vor costa și ele bani frumoși. Ce ar însemna dotări extra? De exemplu, un ecran de mari dimensiuni pe peliculă de apă.
„Un astfel de obiectiv poate fi realizat, spre exemplu, cu un ecran aferent de mari dimensiuni pe peliculă de apă pe care să se poată face orice fel de proiecții cu tehnologia laser existentă la ora actuală. Varianta maximală a fântânii, plus așa ceva, ar fi undeva către 4 milioane (n.r. de euro). Cei care fac studiul prezintă variante. Noi vom avea de aprobat studiul și de dat undă verde pentru etapa următoare, proiect tehnic cu detalii de execuție. Abia când vom avea studiu se va ști un preț mai aproape de realitate.
Acum este o estimare făcută de cei ce au elaborat tema de proiectare. Cu ocazia întocmirii SF se vine tot cu un preț estimativ, dar în orice caz mult mai fundamendat decât la nivelul elaboratorilor temei de proiectare. Atunci vom ști, pentru fântâna propriu-zisă, în ipoteza că ar avea următoarele funcționalități, ar costat atât… din acel preț care tot o estimare iese; pentru sistemul de proiecții laser pe pelicule de apă suma este atât.
Dar, ceea ce au dat elaboratorii temei de proiectare reprezintă o sumă pe care nu au voie să treacă elaboratorii SF. Nici vorbă să trecem la execuție cu 4 milioane de euro. Feelingul meu este că undeva tot acolo se va ajunge, la circa 2 milioane. Acesta e feeling, în final va fi aritmetică”, a explicat Robu.
De îndată ce va exista un studiu de fezabilitate se va afla și o estimare clară a investiției. SF-ul ar fi trebuit să fie gata deja, însă contractul a fost pus pe pauză, pentru că specialiștii și-au dat seama că în zonă există, potrivit primarului, „relicve arheologice, care ar presupune o cercetare”. Când va exista, studiul va trebui aprobat în consiliul local, iar abia apoi se va putea trece la licitația pentru execuție. Nu se știe încă cu ce bani.
Articole pe aceeași temă
Fantana lui Robu din Parcul Botanic are proiectant. Costa aproape 12.000 de euro documentatia
Citiți principiile noastre de moderare aici!