Rudolf Tutz construieşte de 57 de ani instrumente de suflat. A făcut primul clarinet baroc în 1972. Astăzi, el construieşte instrumente de serie mică pentru mari muzicieni, le repară şi îmbunătăţeşte perfecţionându-le sunetul, după sugestiile prietenilor săi, iluştri interpreţi. Flautul traversier pe care Dorothea Seel a cântat la Fesivalul de Muzică Veche de la Timişoara este construit de Rudolf Tutz.
Artista austriacă a prezentat, în foaierul Capitol, o istorie a flautului în evoluţia sa, arătând instrumentele fiecărei epoci şi exemplificând pe fiecare sunetul, construcţia, tehnica de interpretare.
„Între anii 1740 -1750 a apărut flautul cu clape, cu construcţia interioară modificată, însă mulţi interpreţi susţin că această transformare a dus la pierderea coloraturii sunetului. (…) În Europa, cele două războaie mondiale au distrus instrumentele de lemn. (…) Wagner însuşi le-a cerut flautiştilor să-şi schimbe instrumentul considerându-l prea puternic, şi comparându-i sunetul cu salva de tun. Până în 1940, în Europa s-a cântat pe instrumente model Boehm, flautul creat de Theobald Boehm (1794-1881). Astăzi flautul este instrumentul care se face din argint, iar Statele Unite şi Japonia deţin cele mai importante branduri pentru el”, a punctat Dorothea Seel. Flautul baroc pe care artista şi-a susţinut recitalul la Timişoara este replica unui instrument din 1720, realizată de Rudolf Tutz. Acesta a adus la conferinţă 35 de instrumente istorice de suflat din colecţia sa personală, pe care cei prezenţi, în majoritate muzicieni, le-au putut încerca.
Festivalul de Muzică Veche de la Timişoara, ediţia a VI-a, se încheie sâmbătă seară, cu un concert deosebit, susţinut de la ora 20, la Biserica Evanghelică Lutherană de lângă Fântâna Punctelor Cardinale, de toţi profesorii şi studenţii prezenţi la cursurile de master din această săptămână. Ei vor interpreta lucrări compuse între anii 1653 şi 1759.
Festivalul de Muzică Veche Timişoara este organizat de Societatea Musica Antica, având sprijinul Filarmonicii Banatul şi al Consiliului Local şi Primăriei Timişoara.
Foto© fotosen.ro
Follia muzicii baroce a cuprins, dantelat si galant, Timisoara
La Timisoara incepe timpul lautelor, teorbei, muzicii vechi
Citiți principiile noastre de moderare aici!