Fundația de Abilitare Speranța, Organizația Salvați Copiii Filiala Timiș și Primăria Plandiște din Serbia s-au implicat pentru creșterea calității vieții copiilor cu risc de tulburări de sănătate mintală din zona transfrontalieră.
Proiectul „Îngrijirea sănătății mintale pentru dezvoltarea unei comunități incluzive”, finanțat în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, lansat în 2019, este încheiat anul acesta, în 18 iunie.
Tulburările mintale – principala cauză a bolilor cronice
Principala cauză a bolilor cronice, care afectează populația Europei, ar fi chiar tulburările mintale.
„Organizația Mondială a Sănătății dezvăluie că tulburările mintale sunt de departe principala cauză a bolilor cronice care afectează populația Europei. Acestea sunt boli non-contagioase și reprezintă 81,3% din povara bolii pentru populația UE (OMS/2015)”, transmit reprezentanții Fundației de Abilitare Speranța.
Dacă nevoile celor mici sunt ignorate în școli, iar diagnosticul și intervenția sunt întârziate, aceste tulburări devin clinice.
„Din nefericire, sistemul rămâne concentrat pe spitale, cu îngrijire primară și ambulatorie mică, ceea ce duce la servicii de îngrijire învechite și ineficiente (Comisia Europeană, 2016)”, mai spun cei de la Fundația de Abilitare Speranța.
Pentru a schimba aceste probleme s-au înființat două centre de intervenție și sprijin pentru sănătate mintală pentru copii. Unul la Timișoara și celălalt la Plandiște, fiind accesibile pentru comunitate. A existat și o subunitate în cadrul Școlii Gimnaziale Anghel Saligny Banloc și una în cadrul Școlii Gimnaziale Livezile.
Obiectivele proiectului
Prin proiectul „Îngrijirea sănătății mintale pentru dezvoltarea unei comunități incluzive” s-a dorit implicarea comunității pentru creșterea accesului la îngrijirea sănătății mintale și educație pentru copiii aflați în risc sau cu tulburări de sănătate mintală, aflați în zona de frontieră a județului Timiș și Banatul de Sud, Serbia. S-au oferit și servicii de intervenție și asistență specializate pentru minim 500 de copii și familiile acestora, pentru prevenirea apariției tulburărilor de sănătate mintală sau remedierea consecințelor acestora.
Au avut loc și ateliere/sesiuni de formare pentru părinții, profesorii și membrii comunității pentru a-i informa asupra nevoilor complexe ale copiilor cu risc sau cu tulburări de sănătate mintală, precum și asupra oportunităților de creștere inteligente.
Fundația de Abilitare Speranța este o organizație resursă și suport pentru realizarea incluziunii sociale si educaționale. Salvați Copiii – Filiala Timiș este o organizație a cărei misiune este de a garanta egalitatea de șanse pentru toți copiii, indiferent de mediul din care aceștia provin, prin programe dedicate atât copiilor, cât și părinților și specialiștilor.
editor Amalia Kui
Citiți principiile noastre de moderare aici!