Cele câteva de magazine de mari dimensiuni mari din Timişoara oferă fiecare cel puţin câteva zeci de asemenea slujbe, fie că e vorba de casieri, lucrători la raion sau manipulanţi. Probleme sunt şi în acest domeniu, iar cel mai mult şefii de magazin se confruntă cu fluctuaţiile de personal.
Oamenii vin, stau o anumită perioadă după care părăsesc slujba. Gaspar Biro, manager în cadrul unui asemenea hypermarket timişorean, spune că de la sosirea sa pe funcţie a constatat că angajaţii tineri nu sunt prea stabili şi decid să-şi caute norocul în altă parte. La acest capitol cei mai fideli angajaţi sunt femeile cu vârsta medie. „De când am venit aici am constatat că angajaţii tineri nu rămân prea mult timp pe post. Ei aleg să părăsească această slujbă. Mai ales vara vedem că ei pleacă, mulţi vor să-şi încerce norocul în străinătate în speranţa că vor găsi un loc de muncă bine plătit. Ne confruntăm cu mari probleme, cu fluctuaţii de personal. Cei mai stabili angajaţi sunt femeile de vârstă medie, acestea nu pleacă la fel de uşor”, ne-a declarat Gaspar Biro.
„Din păcate nu reuşim să-i convingem că au o şansă în acel post. Ei nu înţeleg că acum în România ai şansa să avansezi rapid în carieră. Şi eu am plecat de la un simplu lucrător de raion, puneam hârtie igienică pe raft, la o unitate a grupului, din Budapesta Acum am ajuns să conduc un magazin în străinătate. În ţările cu tradiţie evoluţia pe scara profesională se face mult mai greu, oportunităţile sunt mult mai mici”, a mai spus Biro.
Problema modificărilor dese de personal nu au loc doar la un anumit brand, ele se întâlnesc la majoritatea unităţilor comerciale de acest tip.
Biro a admis, cu greu, că salariul mic este unul dintre factorii care influenţează decizia angajatului de a pleca. „Nu am făcut un sondaj referitor la motivele pentru care angajaţii pleacă, dar vom încerca să vedem în viitor acest lucru. Auzim că salariile nu sunt suficente, dar un angajat tânăr nu va putea avea acelaşi venit cu unul cu vechime şi experienţă, care lucrează deja de ceva timp în acea unitate”, a mai subliniat Gaspar Biro.
Deşi s-ar crede că în domeniu se practică „furtul” de personal, şeful hypermarket-ului timişorean ne asigură că acesta nu este unul dintre motivele pentru care oamenii pleacă. „Noi nu am „furat” oameni de la alte unităţi similare şi sunt sigur că nici acestea nu au făcut-o. Cel puţin nu în mod organizat. Da, la deschiderea magazinului nostru sunt sigur că au fost oameni care au venit de la alte magazine similare, dar nu că am dorit noi în mod expres o anumită persoană. A fost decizia lor, ei au hotărât astfel”, ne-a declarat la final Gaspar Biro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!