9% din angajaţii Uniunii Europeane, respectiv 12 milioane de persoane, au afirmat că au fost supuşi hărţuirii morale la locul de muncă. Potrivit studiilor 40% dintre persoanele hărţuite sunt bărbaţi, iar 60% sunt femei. În Timişoara, specialiştii de la Asociaţii pentru Protecţia Femeii din România vor veni în sprijinul acelor persoane, care sunt hărţuite la locul de muncă. Chiar dacă Centrul Anti-Mobbing a fost inaugurat marţi, acţiunile de combatere a discriminării la locul de muncă au început încă de anul trecut, iar în prezent patru persoane beneficiază de consiliere.
„Sunt comportamente constante care duc la marginalizare, la umilirea persoanei, la determinarea ei să îşi dea demisia. Vorbim despre persoane competente, persoane care pot fi greu înlăturate de la locul de muncă pe bază de compentenţe şi atunci, pentru a fi înlăturate de angajator, se recurge la acest gen de comportante, de umilire. Li se dau sarcini care sunt sub nivelul de pregătire, li se mută biroul, sunt izolaţi de ceilalţi colegi, nu sunt luaţi în considerare atunci când au o opinie. Dacă durează mai mult de şase luni este mobbing ”, ne-a spus Vasile Moldovan, coordonator centru.
Totodată, centrul va oferi sprijin şi familiei. „În foarte multe situaţii membrii familiei sunt victime colaterale. Este foarte importantă şi abordarea de cuplu”, a mai spus Vasile Moldovan. Femeile pot beneficia de sprijin din partea a 10 specialişti asistenţi sociali, a psihologilor şi chiar din partea avocaţilor, asta în cazul în care decid să apeleze la instanţa pentru a găsi o soluţie. În perioada următoare la centru pot apela şi bărbaţii. Centrul a fost amenajat din fonduri europene în valoare de 25.000 de euro şi se găseşte pe strada Leta numărul 46. Înfiinţarea centrului face parte dintr-un proiect european mai amplu, Sprijin Femeilor Discriminate pe Piaţa Muncii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!