Reprezentanții Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, află în subordinea primăriei, au anunțat, marți, că au câștigat un proiect pe fonduri europene. Este vorba despre proiectul „COPE – Cross Border Practices on integrated socio-medical services” (Practici transfrontaliere privind serviciile socio-medicale integrate – id RORS00093).
Astfel, instituția va extinde serviciile sociale oferite printr-un centru medico-social de îngrijiri paliative și suport pentru persoane vulnerabile, în special a celor afectate de boli cronice care necesită supraveghere socio-medicală continuă. Proiectul va fi finanțat în cadrul Programului INTERREG IPA România – Serbia.
„Prin acest proiect rezolvăm o parte din nevoia uriașă pe care Timișoara o are în domeniul serviciilor de îngrijiri paliative. Proiectul aduce două noutăți: pe de-o parte este prima oară când reușim să introducem acest serviciu în lista de servicii furnizate de asistenții noștri sociali. Și pe de altă parte, începem un nou tip de colaborare între asistenții sociali și personalul medical de la Spitalul Municipal. Ne dorim astfel să îi ajutăm și pe cei în suferință, dar și pe familiile lor, în momentele dificile pe care le traversează”, spune primarul Dominic Fritz.
Proiectul este implementat de către Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara împreună cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și în parteneriat cu Instituția rezidențială pentru sănătate mintală „Sveti Vasilije Ostroski Cudotvorac” din Serbia.
„Centrul va fi o resursă valoroasă pentru persoanele aflate în risc de excluziune socială, pacienții post-operatori, dar și pentru persoanele cu afecțiuni terminale care au nevoie de îngrijiri paliative specializate. Noul centru va răspunde unei nevoi urgente prin furnizarea unui serviciu integrat care lipsește și reprezintă un pas important către o societate care are grijă de cei mai vulnerabili membri ai săi”, a spus Emese Eszteró, directorul general al Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
Centrul rezidențial de asistență medico-socială și îngrijiri paliative specializate în ambulatoriu va funcționa în clădirea situată pe strada Flacăra nr. 63 din zona Crișan, aflată în proprietatea Primăriei Timișoara, unde în trecut a funcționat o școală primară.
Clădirea a fost atribuită spre folosință Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, are un parter cu suprafața utilă de 175,49 metri pătrați și teren în suprafață de 743 metri pătrați.
Centrul rezidențial va avea o capacitate de opt paturi. De asemenea, acolo va mai fi amenajat un ambulatoriu de îngrijiri gestionat de Spitalul Municipal, destinat persoanelor adulte care vor beneficia de servicii medicale de tip paliativ.
Valoarea proiectului se ridică la aproape de 2,4 milioane de euro, din care contribuția Uniunii Europene este de aproape două milioane de euro. Amenajarea imobilului va începe în 2025 și va dura doi ani.
Trimite articolul
XEste un centru necesar, chiar FOARTE necesar. Până acum, pe partea de îngrijire paliativă era doar centrul Caritas de pe Memorandului, doar că nu face față solicitărilor. Mi-aș dori cât mai multe centre de acest tip, în Timișoara. Felicitări PMT pentru această idee.
2,4 milioane de euro !!! Cand ai terenul si cladirea si sunt necesare doar amenajarile? E centru paliativ, adica doar pentru ingrijirea pacientilor in stare terminala. Si doar 8 paturi. Si va mai si laudati cu asa furaciune colosala. Cu banii astia putea fi amenajata ca centru paliativ toata strada!
-
Tocmai ai trecut pe acolo și ai văzut în ce stare perfectă se află clădirea? Sau vorbește fierea din tine? Mai ales că “contribuția Uniunii Europene este de aproape două milioane de euro”.
-
Serios? Ce destept esti! Ia uita-te pe anunturi cat costa o casa cu tot cu teren. Hotii nu se mai satura! Nici daca ai face renovarea cu specialisti arheologi nu ar trebui sa coste asa mult.
-