Misiunea acestui centru este de a dezvolta şi difuza instrumente care să permită cercetarea medicală de vârf, contribuind la rezolvarea unor probleme din domeniul bolilor genetice şi complexe, explică inițiatorii proiectului. Practic, vor fi construite 9 laboratoare și vor fi echipate alte 6 existente. În total vor fi achiziţionate 121 de echipamente.
“Vor fi posibile studii ale genomului. Avem în vedere realizarea de studii pe modele animale, studii in vitro. Am avut în vedere şi dotarea unui laborator de bioinformatică”, a spus asistentul universitar Nicoleta Andreescu.
În acest centru se va face cercetare genomică în bolile complexe (cancere rare, factori genetici în bolile degenerative, genetică în afecţiunile oculare, dermatogenetică, studiul ADN-ului mitocondrial şi altele), în bolile genetice rare (retard mental în bolile neurologice cu determinism genetic, tulburări de dezvoltare sexuală etc) şi terapii personalizate şi inovative (identificarea de noi molecule terapeutice în bolile rare, studii de farmacogenomică, drug design pentru bolile cardiovasculare: integrarea în silico şi analiza in vitro ş.a.m.d.).
“Este un proiect de infrastructură, cercetare, dezvoltare, inovare. Vrem să demarăm proiecte valoroase de cercetare la nivel european şi internaţional. Într-un următor pas ne putem gândi şi la aplicabilitate în clinică. Aşa se întâmplă de obicei la cercetarea genetică – rezultatele sunt atât de importante pentru clinică şi pentru sistemul medical încât ele vor fi preluate în foarte scurt timp. Este vorba în primul rând de cercetare. Ne interesează ca tinerii cercetători să rămână astăzi aici. Unii dintre tinerii noştri s-au întors din America şi continuă universitatea la noi şi sunt foarte dornici să poată lucra într-un centru cu perspectivă în ţara noastră. Aparatura care există este ultraperformantă. Unele aparate sunt de generaţie 2013-2014, vorbim de unele aparate care nu există încă în Europa de Est. Este cel mai dotat, competitiv laborator din Estul Europei. Încă nu avem fonduri pentru cercetarea de lungă durată, dar acest laborator ne va permite să concurăm pe proiecte europene în care să angajăm tineri cercetători care să folosească aceste echipamente. Gândim acest centru ca un departament de trecere a cercetării spre clinică, dar şi dinspre clinică spre cercetare”, spune prof. dr. Maria Puiu, director de proiect.
Valoarea totală a proiectului este de 24.033.320 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 23.860.700 lei. Proiectul ar urma să fie terminat peste 8 luni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!