Cu 1.763 de voturi, proiectul Asociației Luptă, Zâmbește și Trăiește, de înființare a unui centru de recuperare pentru minorii cu adicții, s-a aflat pe locul doi în preferințele celor care au votat inițiativele finanțate prin bugetul participativ al CJT aferente anului 2022.
Centrul de dezintoxicare va fi ridicat în orașul Ciacova, pe un teren intravilan ce aparține CJ Timiș și are 4.370 de metri pătrați. Decizia a fost adoptată recent de către consilierii județeni.
Centrul va deservi atât copii și adolescenți din Timiș, cât și județele apropiate. Așezământul va funcționa ca un centru medico-psihologic, cu un număr minimum de 20 de paturi. Acest centru se va adresa băieților, urmând că în viitor să se construiască și unul pentru fete. La Ciacova, copiii vor beneficia pe lângă îngrijirea medicală și de diferite psihoterapii, dar și de recuperare motrică, senzorială și nutrițională. Având în vedere că acești copii vor petrece cel puțin trei luni în centru vor avea acces și la cursuri.
Serviciile medicale vor fi decontate prin CAS, la fel și serviciile de psihoterapie și kinetoterapie. În cadrul Centrului vor fi angajați medici de psihiatrie pediatrică, asistenți medicali, infirmieri și îngrijitori conform legislației în vigoare. Este nevoie și de pediatru și medic de neurologie pediatrică. Paza centrului va fi continuă și va fi realizată printr-o firmă de pază. Alimentația copiilor va fi personalizată, la recomandările medicului nutriționist, fiind asigurată în regim de catering.
În prima fază, CJT va finanța documentația tehnico-economică aferentă execuției (studio de fezabilitate și proiect tehnic) cu 500.000 de lei.
Potrivit consilierului județean Petre Mihăieș (USR), adicțiile care se vor putea trata la Ciacova sunt cele provocate de droguri, etnobotanice, alcool și jocuri de noroc.
Mihăieș a mai precizat că în țara noastră există un singur spital destinat tratării dependențelor copiilor, Sf. Stelian din București, care dispune de 45 de paturi deservind opt județe și Capitala.
Structura centrului va fi următoarea: zece saloane dotate cu câte două paturi fiecare, baie proprie, un cabinet de consultații medicale, un cabinet pentru tratamente, o cameră de gardă, două cabinete psihologice pentru terapii de grup sau familial, un cabinet al asistentului social, o sală multifuncțională, o sală de mese (mesele vor fi asigurate în regim de catering), două camere pentru depozitare, farmacie cu intrare din exterior, o sală de kinetoterapie și sport, recepția, băi pentru vizitatori și garderoba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!