Noul centru pentru persoane aflate în dificultate de pe strada Ioan Plavoşin, din zona Mehala, a fost inaugurat joi de reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Imobilul a fost reabilitat şi extins, fiind transformat într-un centru de zi modern, de serviciile căruia vor beneficia, potrivit autorităţilor locale, persoane vârstnice cu semipareze, care au suferit accidente vasculare cerebrale, timişoreni care suferă de Parkinson sau care au fost diagnosticaţi cu Alzheimer în stadiu incipient şi mediu, familiile aparţinătoare ale persoanelor cu dizabilităţi etc.
Centrul a fost deja mobilat şi dotat corespunzător nevoilor pe care le-ar putea întâmpina beneficiarii. Există o sală de mese şi săli pentru diferite activităţi, se pot face diverse terapii şi activităţi sportive, a fost amenajat şi un club de dans, există cabinete medicale, au fost amenajate şi ateliere de croitorie sau pictură pentru cei care doresc să-şi ocupe timpul cu astfel de activităţi, există o sală unde beneficiarii pot avea acces la Internet, una pentru cosmetică şi coafură, iar în curte sunt bănci şi mese prevăzute cu table de şah.
„Este un centru de zi pentru persoane în dificultate, asta însemnând atât persoane vârstnice, suferinde de diverse boli, cât și persoane cu dizabilități. Concepția proiectului a fost una foarte bună (…) Valoarea totală a fost de 2,3 milioane de lei. Există încăperi foarte frumos amenajate și foarte bine echipate, există o curte prevăzută cu foișoare, cu mese cu table de șah, cu bănci, o sală multifuncționala unde se pot organiza diverse evenimente, din punct de vedere tehnic totul este foarte modern, inclusiv încălzirea centrală și climatizarea. Lucrările au început în urmă cu 6 luni (…) A fost o reabilitare a clădirii existente aici, însoțită de o extindere a ei, o supraînălțare cu încă un nivel”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară urmează să stabilească exact criteriile de acces, dar autorităţile locale spun că centrul de zi de pe strada Plavoşin este pregătit pentru deschidere.
„Centrul este funcțional, se pot face primirile beneficiarilor, au fost deja contacte cu 15 persoane din categoria bolnavi de Alzheimer în fază incipientă. Se va continua acest proiect de identificare a beneficiarilor. În principiu poate să vina oricine, dar persoanele care vor administra centrul vor folosi niște criterii să vadă dacă persoanele în cauza sunt eligibile pentru a fi primite. Serviciile sunt gratuite. Fiind un centru de zi, va funcționa doar de dimineață și până înspre seară”, a adăugat Robu.
Centrul a fost realizat printr-un proiect pe fonduri europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!