În Spitalul Judeţean Timişoara se caută deja spaţiul în care să funcţioneze acest centru regional de intervenţie.
„Ora de Aur este un termen generic şi se referă la faptul că, în abordarea pacienţilor cu atacuri vasculare cerebrale sau alte afecţiuni neurologice, primele ore sunt esenţiale pentru supravieţuire sau pentru a limita numărul sechelelor. Ne propunem să formăm o echipă de medici şi asistenţi medicali din vestul ţării care să funcţioneze regional, astfel încât dacă un pacient cu AVC este internat la Hunedoara, noi să putem intra imediat în legătură, să ne sfătuim cât mai rapid ce este mai bine pentru acel pacient, să-i vedem imaginile de investigaţie şi să decidem ce facem cu el. Este, de fapt, o punere la punct şi o corelare cu Europa în domeniu”, a explicat dr. Cristina Brînzeu, asistent de proiect.
Proiectul de dezvoltare a acestui centru pilot de neuroterapie intensivă în regiunea de vest a ţării se derulează prin Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în oameni.
350 de medici şi 300 de asistente din spitalele judeţene din Timişoara, Arad, Hunedoara, Reşiţa, Deva, spitalele municipale din Timişoara şi Petroşani, precum şi spitalul orăşenesc din Caransebeş vor forma o echipă regională în acest domeniu. „Toate aceste instituţii au terapie intensivă, computer tomograf şi neurologie şi vom colabora”, a mai spus dr. Cristina Brînzeu.
Proiectul este derulat de Asociaţia Non Profit pentru Anestezie şi Terapie Intensivă Aurel Mogoşeanu, Spitalul Judeţean Timişoara şi Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara, iar conducerea spitalului timişorean caută deja un spaţiu pentru funcţionarea acestui centru regional.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!