Aleșii locali au dezbătut și votat astăzi, 16 februarie, indicatorii tehnico-economici faza DALI + SF pentru obiectivul de investiții „Reabilitare și extindere clădire pentru Centrul Rezidențial de Asistență Medico-Socială și Îngrijiri Paliative Specializate În Ambulatoriu”.
Noul centru rezidențial va funcționa într-o clădire situată pe str. Flacăra, nr. 63, aflată în proprietatea Municipiului Timișoara și atribuită Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
Prin proiect se dorește asigurarea accesului egal la îngrijire pentru toți cei care au nevoie, dar și susținerea tranziției de la îngrijirea instituțională la îngrijirea în familie și comunitară.
În momentul de față, în Timiș există doar două servicii sociale licențiate ca centre rezidențiale de îngrijire și asistență medico-socială pentru persoane vârstnice și bolnavi cronici în fază terminală, însă niciunul dintre acestea nu se află în Timișoara. Dezvoltarea unui astfel de centru a fost cuprinsă în Strategia de Dezvoltare a Serviciilor Sociale la nivelul Municipiului Timișoara 2023-2027, aprobată prin HCL în ianuarie 2023.
Pentru elaborarea Proiectului COPE – Cross Border Practices on integrated socio-medical services, care va fi depus la apelul de selecție din Programul INTERREG IPA CBC România – Serbia 2021 – 2027, vor colabora Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASTM), împreună cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara (SCMUT) și cu Instituția rezidențială pentru sănătate mintală „Sveti Vasilije Ostroski Cudotvorac” din Serbia.
Suma maximă care se poate obține este de 2 milioane de euro. În urma investiției de reabilitate și extindere a clădirii, parteneriatul între DASTM și SCMUT va asigura două categorii de servicii medicale și sociale:
- Un centru rezidențial medico-social pentru persoanele cu boli cronice care necesită supraveghere permanentă, aflate în risc de excluziune socială și care au nevoie de îngrijiri postoperatorii. Acesta va fi gestionat de DASTM și va avea 8 paturi.
- Un ambulatoriu de îngrijiri paliative, gestionat de SCMUT. Aici, conform estimărilor, vor fi 40 de consultații pe lună.
Serviciile medicale și sociale furnizate vor contribui la îmbunătățirea calității vieții pacienților și a familiilor acestora, asigurând condiții civilizate pentru recuperare și îngrijire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!