Centrul de formare şi pregătire va funcţiona în cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Timişoara, situat pe bulevardul 16 Decembrie 1989, nr. 48, deservind judeţele din regiunea de vest a ţării (Timiş, Arad, Caraş – Severin, Hunedoara).
„Centrul a fost înfiinţat în scopul de a asigura personal calificat şi competent profesional, care să vină în sprijinul cetăţenilor aflaţi în situaţii de urgenţă”, a menţionat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al judeţului Timiş, general de brigadă Mihai Benga.
Cursurile se adresează atât pompierilor profesionişti, cât şi personalului din cadrul serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă. Pregătirea constă în cursuri de prim-ajutor calificat, de descarcerare şi de alte operaţiuni de salvare.
Modernizarea şi amenajarea centrului s-a realizat cu resurse financiare limitate, alocate de Fundaţia pentru SMURD şi sponsorizări pe plan local, investiţia fiind de 230.000 de lei.
Amenajarea noului sediu a început în urmă cu două luni şi îndeplineşte toate cerinţele pentru instruirea paramedicilor şi pompierilor din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. Motiv pentru care, inaugurarea centrului a fost făcută în prezenţa părintelui Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, Raed Arafat, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.
Timişoara a mai avut un astfel de centru, dar din cauza situaţiei precare în care se afla nu a putut fi acreditat. “Centrul a fost închis de către comisia de acreditare în urmă cu opt luni. A fost o decizie luată după ce s-a hotărât că condiţiile de pregătire nu sunt bune, nu din lipsa instructorilor, dar din cauza condiţiilor clădirii. Acum ne permitem să spunem că avem un centru modern, de nivel european. Centrul nu este numai pentru judeţul Timiş, este de importanţă pentru o regiune întreagă. Sunt patru judeţe care trimit personalul la pregătire în Timişoara şi trebuia să ajungem la acest nivel. Îi felicit pe colegi pentru ce au făcut”, a arătat Raed Araft. Acesta a arătat că mai sunt centre de pregătire de acest fel la Târgu Mureş, Iaşi şi Galaţi, urmând să mai fie înfiinţat unul la Cluj.
În momentul de faţă acest spaţiu permite desfăşurarea corespunzătoare a întregului program, pentru că centrul este dotat cu manechine, simulatoare, materiale video, pe partea de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor sau descarcerare, dar şi spaţii moderne de cazare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!