Într-un sat pitoresc din județul Timiș, o adevărată oază de liniște și relaxare, dar pe care Beniamin Lup, director pentru Europa al Asociației World Teach, dorește să o păstreze secretă din motive de siguranță, mai multe femei care cad victime ale traficanților de carne vie beneficiază gratuit de toate condițiile pentru a lua viața de la capăt.
Capacitatea centrului este de 30 de persoane, iar femeile care se află acolo în clipa de față au fost salvate din ghearele infractorilor din țări precum Elveția, Germania sau Austria.
„Investiția a fost făcută cu fonduri exclusiv de la parteneri din Statele Unite. Am cumpărat un complex turistic din Timiș, nu dăm locația pentru că este sub protecție și l-am transformat într-un spațiu unde victimele traficului de persoane găsesc atât liniște, cât și tot ceea ce își doresc în ce privește exercițiile fizice. Avem un parc de aventură unde învață să își depășească temerile și fricile, traumele prin care au trecut în timpul exploatării. Avem terapie cu ponei și animale, căței și o terapie prin muzică, terapie prin exerciții fizice, artă. Ce este unic la noi este că oferim beneficiarilor, fetelor traficate, totul este gratuit pentru ele, posibilitatea să-și continue studiile. Împreună cu domnul Ionel Tuțac, președintele Asociației Renașterea Familiei, am dezvoltat parteneriate cu primării, cu școlile din zonă, care le oferă educație continuă. Avem transport pentru ele, avem mentori care vin la sanctuar și desfășoară activități educaționale cu ele. Apoi le dăm posibilitatea să-și dezvolte o meserie nouă și prin cursuri de dezvoltare profesională le asigurăm o meserie. Și apoi avem partenerii din străinătate care ne ajută să-și deschidă o proprie afacere după terminarea programului de terapie și să meargă împreună doi ani cu partenerii noștri pentru a se pune pe picioare și a dezvolta o afacere de succes”, a declarat pentru Tion Beniamin Lup, director pentru Europa al Asociației World Teach.
Intenția asociației este ca aceste femei traficate să fie reintegrate în comunitate, însă cele mai multe dintre ele refuză să se întoarcă în locul de unde au plecat pentru că acolo sunt traficanții.
„Beneficiarii noștri sunt în număr de 30 în momentul de față și sunt în diferite faze ale terapiei. Continuăm monitorizarea prin mentorii pe care noi îi asigurăm și din nou, împreună cu Asociația Renașterea Familiei, identificăm în comunități din țară, identificăm mentori care să aibă grijă de fetele astea și să le supravegheze în procesul de reintegrare. Am avut fete minore pe care nu le-am putut ține noi și le-am dat în alte părți, dar pe care noi le-am recuperat din trafic cu vârste de patru și șase anișori și am avut femeie în vârste de 56 de ani dintr-o localitate din centrul României, care a fost racolată de un italian, ea fiind lucrător în poliția locală. Femeia a mers cu fiica ei care suferea de probleme ortopedice, la o clinică, a venit un italian bine îmbrăcat cu pliante despre clinica lui din Italia unde tratează copii cu probleme și femeia și-a luat bilet de avion, a mers în Italia, a ajuns acolo și șase luni de zile a fost traficată în stradă pentru prostituție cu amenințarea că dacă nu face bani pentru traficant, fetița rămâne la ei. Deci astea sunt metodele racolare”, a explicat Beniamin Lup.
Femei păcălite că vor lucra pentru bătrâni bogați în Elveția
Victimele care sunt ajutate în Timiș provin din diverse localități ale României și Republica Moldova și au fost salvate de chinul prin care treceau din Elveția, Germania și Austria.
„Elveția este țara în care româncele sunt duse acolo, chipurile să lucreze cu bătrâni bogați, dar de fapt ajung în locuri închise, în apartamente închise și acolo sunt traficate prin turismul sexual care se practică. Avem mărturii cutremurătoare din partea victimelor, traume majore cu care vin, avem psihologi, avem terapeuți, avem asistenți sociali, avem operatori sociali care stau cu fetele 24 de ore din 24. Găsim un suport excelent la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș și un suport minunat la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș și chiar pot să spun că ne-au ajutat foarte mult în procesul de dotare a clădirilor și a tot ceea ce avem acolo ca să fie spre binele beneficiarilor. Sanctuarul e unic în țară și pretutindeni unde întâlnim colegi cu care lucrăm din țară, cumva admiră Timișul și admiră modul în care colaborăm”, ne-a mai spus Beniamin Lup.
Asociația World Teach a demarat o campanie de informare a populației despre problema traficului de persoane pentru că sunt persoane care nu-și dau seama că pot fi foarte ușor traficate, fiind deosebit de vulnerabile.
„În perioada imediat următoare, împreună cu Gara de Nord din București, cu CFR Călători, și aeroportul din Otopeni o să fie montate câteva zeci de monitoare. E un proiect pilot pe care l-am discutat deja împreună la Ministerul Transporturilor. Vor fi montate monitoare cu informații legate de prevenirea traficului de persoane și apoi proiectul acesta, asociația împreună cu partenerii străini, dorește să-l dezvolte în toată țara, în locurile cele mai importante din România. Asociația World Teach a fost implicată în organizarea de cursuri sau întâlniri cu tinerii din școli și din licee și am rămas șocat de faptul că în zone rurale există tineri care sunt traficați la ora actuală și care nu au curajul să vorbească, să spună ceea ce li se întâmplă fiindu-le teamă. Am rămas impresionat, nu dau numele localităților din Timiș, dar localități din zone destul de retrase se confruntă chiar în localitatea lor cu probleme de genul acesta. E incredibil ce se poate întâmpla. Pe parcursul anilor deja au început să vină parteneri americani, experți în traumă, în munca cu astfel de persoane, să organizeze cursuri și vor fi alții care vor veni pe parcursul anilor pentru a face cursuri de pregătire”, a declarat pentru Tion Ionel Tuțac, președintele Asociației Renașterea Familiei.
Pregătire pentru lucrătorii din sistemul social
Potrivit acestuia, foarte mulți dintre cei care lucrează în domeniul asistenței sociale sau în domeniul psihologiei nu au o pregătire suficient de bună în domeniu. Iar Asociația World Teach va sprijii personalul care lucrează pentru a deveni mult mai profesionist.
„Majoritatea dintre asistenții sociali, psihologii sau terapeuții care lucrează cu această categorie de populație vulnerabilă experimentează burnout și atunci, după un an, nu mai pot face față. Ce le oferim noi este un tratament special. Specialiștii noștri s-au ocupat de victimele de la Reghin, în timp ce alți specialiști s-au ocupat de personal și pur și simplu le-am creat o săptămână de relaxare și i-am echipat cu unelte noi de terapie modernă care să îi ajute să lucreze mai bine cu beneficiarii. Totul este gratuit”, a mai spus Beniamin Lup.
Banii pentru înființarea Sanctuarului Fluture provin de la organizația Uncaged din SUA, fondată de Kim Westfall. Ea a fost în misiuni umanitare în toată lumea și a găsit copii închiși în cuști în unele țări, precum Uganda. Kim Westfall a dorit să finanțeze un loc pentru salvarea victimelor abuzurilor, întrucât România este țara aflată pe locul 1 în Europa la traficul de persoane.
„În timp ce făcea cercetări și se ruga pentru un loc în care să se poate derula un astfel de proiect în lume, fără să aibă cunoștințe deloc despre țara noastră sau despre Europa, era pe o bancă în California, lângă ocean. Și în momentul acela s-a uitat în jos și a văzut o frunză mare de aloe pe care scria România. Și atunci a înțeles că România înseamnă ceva. După această frunză au apărut șase alte frunze cu România în diferite locuri în Statele Unite pe care ea le găsea. Și atunci a înțeles că România este locul în care ar trebui să se facă ceva. A verificat și a văzut că România este țara aflată pe locul 1 în Europa la traficul de persoane. Adică 78% dintre victimele traficului de persoane găsite în Europa sunt din România și jumătate din ele sunt copiii. România este țara de origine pentru victime în Europa, țară de tranzit pentru victime spre Europa și țară de destinație pentru victime acum care vin din diferite locuri din lume. Și atunci Kim a venit, m-a contactat, eu și soțul ei ne cunoscusem în urmă cu 20 de ani, el a fost unul dintre profesorii mei în Statele Unite și a luat legătura cu mine și în trei săptămâni a demarat acest proiect în România”, a mai adăugat Beniamin Lup.
Trimite articolul
X#clientii…:
#🤪