Locuitorii din cartierul Plopi-Kuncz au avut miercuri, 13 decembrie, ocazia să treacă pragul centrului cultural și educațional din cartier. Clădirea este una nouă, cu multe facilități, birouri, locuri de servit masa, dar și spații dedicate consilierii sociale și activităților culturale. Oamenii au vizitat, alături de primarul Dominic Fritz, încăperile în care se va acorda sprijin tuturor celor în nevoie. Există inclusiv o sală de sport.
„E frumos, venim, cum să nu? Venim la un tenis, la sala de sport”, a spus un domn, la intrarea în sala de sport a centrului.
„S-au investit bani cu cap, aici. Chiar e ceva ok!”, a exclamat o doamnă, în timp ce se plimba prin clădire.
Centrul Cultural și Educațional din Kuncz a fost un deziderat al primăriei de multă vreme. Șantierul s-a deschis anul trecut în luna februarie, asta după ce contractul de finanțare fusese semnat cu un an înainte. Lucrările au mers în ritm alert, fără întârzieri, iar rezultatul este vizibil acum, printr-o clădire cu multe facilități. Cei mai mulți bani au venit din bugetul local.
„Mă bucur foarte mult că, într-un timp destul de bun, fără întârzieri, firma cu care am avut contract a dus la bun sfârșit această investiție importantă. Vorbim aici despre o investiție de 8,3 milioane de lei, din care aproape 6 milioane de lei sunt din bugetul local. Avem o finanțare europeană dar este doar o treime din suma integrală. Asta înseamnă că noi, ca oraș, ca primărie, investim în acest cartier și investim în serviciile sociale în Timișoara și facem din asta o prioritate”, a spus primarul Dominic Fritz, la vizita de inaugurare.
Centrul va avea două mari componente. Pe de-o parte, va găzdui 40 de copii din cartierul Kuncz, în cadrul unui centru de zi. Pe de altă parte, vor exista servicii sociale pentru persoanele dezavantajate, cu dizabilități sau marginalizate. Toate acestea vor fi coordonate de Direcția de Asistență Socială, care urmează să primească în administrare clădirea.
„Ne dorim să atingem scopul definit în proiect, dar și scopul asumat de către Direcția de Asistență Socială (DAS), prin misiunea pe care aceasta o are și anume de a servi interesului comunității. (…) Activitățile desfășurate în centrul de zi vor fi cele specifice unui centru de zi pentru copii, anume activitățile educative, pentru că punem un accent foarte mare pe educația copiilor. Aici avem colaboratori Școala Generală numărul 1 și Școala Generală 4. Vom avea activități educative, activități de socializare, activități sportive, servicii medicale. Ne dorim în egală măsură să oferim atât copiilor, cât și adulților acces la serviciile medicale de bază” ,a punctat directoarea Direcției de Asistență Socială a municipiului Timișoara, Emese Eszteró.
Deocamdată, însă, mai trebuie îndeplinite niște formalități. Centrul încă nu a fost predate către DAS, iar echipele de asistenți sociali încă sunt în teren, pentru a discuta cu beneficiarii din cartierul Kuncz, care să vină să acceseze serviciile. Mai există și diverse avize pe care DAS trebuie să le obțină pentru a începe efectiv activitatea socială la centru. Se organizează, în schimb, câteva acțiuni mai mici, cu ocazia sărbătorilor.
„În acest moment, până la obținerea licenței de funcționare a celor două servicii, centrul de zi și centrul de asistență în comunitate, noi organizăm activități cultural-educative în perioada Crăciunului. Săptămâna viitoare vom avea două acțiuni, unul cu Școala Generală nr. 1 respectiv nr.4, care vor veni cu părinți și copii, ca să organizeze un târg în cadrul acestui complex de servicii. La finele săptămânii va fi o altă activitate, împreună cu Hello, Copii, vom organiza un mic teatru după care vom oferi copiilor pachete, pentru că vine moșul și toți copiii au fost cuminți”, a mai punctat directoarea DAS Timișoara.
Cel mai optimist termen de funcționalizare completă a centrului de servicii sociale din Kuncz ar fi luna februarie, când, speră cei de la DAS Timișoara, vor fi obținut toate avizele pentru debutul activității.
Trimite articolul
XFrumos, nu vreau sa fiu hater dar cum sta acel fileu de volei in sala de sport nu denota decat lipsa profesionalismului si interesului in lucrari! Daca tot pui acolo un fileu de volei pune-l sa poti juca volei nu sa fie bun de intins hainele pe el!
sper sa fie un succes acest centrul cultural
NU NE INCALZESTE CU NIMIC ACEL CENTRU,PESTE 2 ANI VA FI CLĂDIRE DE INCHIRIAT