Noutăți în cazul legalității premiului „Timișoara pentru Valori Europene”, în valoare de 30.000 de euro, decernat în urmă cu mai bine de o săptămână Maiei Sandu la Timișoara. Potrivit unui răspuns al Centrului Național Anticorupție al Republicii Moldova, termenul de „premiu” nu ar intra în categoria de „cadou” prevăzută de legislația moldovenească. Astfel, nu ar fi ilegal ca președinta să primească și suma de bani aferentă amintită.
„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv, prim-miniștri și președinți de țară”, a declarat șeful de cabinet al președintei, Adrian Băluțel, potrivit unui comunicat de presă.
În același comunicat, Administrația Prezidențială a Republicii Moldova anunță că președinta Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.
În răspunsul Centrului Național Anticorupție se arată, de fapt, că „termenul de «premiu» nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de «cadou»”. Sunt invocate atât Legea integrității (82/2017), cât și Hotărâre de Guvern aferentă integrității (116/2020). De asemenea, se mai precizează și că premiul a fost acordat în mod legal și transparent.
„Prin urmare, constatăm că deciziile prin care sunt acordate aceste premii se bazează pe documente și un cadru legal care justifică procedura, criteriile de selecție și modalitatea transparentă de acordare a acestor premii”, se arată spre finalul răspunsului.
Acesta poate fi consultat pe site-ul Președinției Republicii Moldova, AICI.
Controversele
Vă amintim, în cadrul unei ceremonii desfășurate sâmbătă, 13 ianuarie, Maia Sandu a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene”. Aceasta a devenit, astfel, prima laureată a premiului instituit de Primăria Timișoara printr-o hotărâre de consiliu local adoptată cu câteva luni în urmă. Pe lângă distincțiile simbolice, premiul vine și cu o sumă de 30.000 de euro, bani din sponsorizări private.
În urma acordării acestui premiu, însă, în Republica Moldova au apărut voci care susțin că premiul – în special suma aferentă acestuia – poate fi considerat „mită”. Asta pentru că legea din țara vecină ar prevede că șeful statului poate primi „cadouri”, dar nu sub forma unor sume bani. Drept urmare, pentru a fi clarificată situația, Administrația prezidențială din Republica Moldova solicitase clarificări din partea Centrului Național Anticorupție în legătură cu premiul de 30.000 de euro și legislația care se aplică acestuia.
În ciuda răspunsului CNA, reprezentanții Primăriei Timișoara susțin că încă nu vor transfera banii, nefiind primită vreo adresă oficială până la acest moment.
Trimite articolul
XMinistrul Barbu a mintit Nu a adus nici o solicitare Comisarului UE pt Agricultura. Un mitic ca si altii ca au muschi..afara sunt soareci albi.
“nu ar fi”? nu pareti prea siguri