Echipele mixte vor reveni la centrul din cartierul Freidorf, după ce președintele fundației, Petru Ilieșu, a purtat o discuție cu prefectul Mihai Ritivoiu. De luni și până în prezent, reprezentanții fundației au lucrat pentru a remedia problemele constate de AJPIS, OPC, DSVSA, IPJ și ISU. Deși încă spun că măsurile de închidere temporară au fost exagerate, reprezentanții fundației au speranța că joi lucrurile vor sta mai bine. Fundația a găsit zece muncitori care să remedieze problemele cu zugrăveala și să facă alte câteva reparații, dar a luat și saltele noi și a mai remediat și alte câteva mici deficiențe constatate luni.
„Am vorbit cu prefectul și mâine dimineață va veni aici. Dacă este totul în regulă, a spus că ne dă drumul. Mâine o să fie în regulă! Cei de la «Protecția Consumatorului», care nu au fost niciodată aici (până luni – n.r.), ei ne-au făcut probleme. Restul ne-au dat termene de rezolvare. Oricum, multe informații au fost false, sunt greșeli”, a declarat miercuri Petru Ilieșu pentru Tion.
Unii beneficiari au stat pe unde au apucat
Centrul are 45 de beneficiari. Marți dimineață, aproximativ jumătate dintre aceștia au fost trimiși într-o tabără din Lipova, restul rămânând să se descurce pe cont propriu, eventual să ajungă la cunoștințe din Timișoara sau din apropiere. Până spre seară, fundația a căutat locuri pentru ei în alte unități asemănătoare. Unii au ajuns în alte centre, dar alții au preferat să rămână pe stradă.
„Unii au stat la Lidl, într-o parcare. Nu au vrut să meargă în centre, pentru ei aici este acasă. Ieri am dus câțiva la azilul de noapte („Pater Jordan” al Federației Caritas – n.r.) și la azilul «Sfântul Francisc» (al Direcției de Asistență Socială Timișoara – n.r.). Unii au spus că refuză, că preferă să stea pe stradă”, a mai spus pentru Tion Petru Ilieșu.
Marți au mai fost închise temporar alte două centre
Marți, echipele mixte ale prefecturii au ajuns în alte 17 centre din județ. Au dispus, din nou, închiderea a două dintre acestea: Casa de tip familial „Sf. Arhanghel Mihail” din Jimbolia și centrul de plasament al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiș.
Pentru cel din urmă, reprezentanții DGASPC au precizat că, oricum, se avea în vedere închiderea până la finalul anului. Din 2019 și până în prezent, cei 90 de copii care stăteau inițial aici au fost trimiși, pe etape, în case de tip familial. Mai rămăseseră numai 16, și aceștia urmând a fi mutați până în decembrie în trei noi case de tip familial.
„Menţionăm că actuala clădire de la Lugoj, care a făcut obiectul controlului din 11 iunie a.c., şi a cărei zonă de dormitoare a fost suspendată prin măsură dispusă de Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, a fost renovată anul trecut, mobilierul fiind doar reparat, avȃnd în vedere faptul că, la sfȃrşitul acestui an, prin Hotărȃrea de Consiliu Judeţean nr.16/2023, clădirea va primi o nouă destinaţie, respectiv serviciu rezidenţial pentru adulţi cu dizabilităţi, în acest sens urmȃnd să fie recompartimentată şi mobilată cu mobilier specific pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, în prezent fiind nejustificate investiţii majore în această clădire”, spuneau cei de la DGASPC.
CRJ: „Asistăm la o scăpare de sub control a unei «vânători de vrăjitoare»”
Controale nu au loc doar în Timiș, ci în toată țara, la ordinul dat de premierul Marcel Ciolacu. Urmărind felul în care acestea s-au desfășurat, Centrul de Resurse Juridice, care anterior ceruse demisia ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi, a lansat miercuri un apel prin care atrage atenția asupra felului în care aceste acțiuni le afectează pe persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale.
„De duminică asistăm la o scăpare de sub control a unei «vânători de vrăjitoare»: câte 5-6 instituţii de control ale statului se calcă pe picioare la un singur furnizor de servicii sociale, caută şi cer hârtii, rezidenţi abandonaţi în diverse locuri, oameni cu dizabilităţi speriaţi de zecile de persoane care le calcă pragul, inspectori care le caută printre lucruri şi îi chestionează, angajaţi şi rezidenţi «baricadaţi» în centrele de asistenţă socială”, se arată, de exemplu, în apelul CRJ.
Apelul este structurat pe mai multe puncte, vorbindu-se și despre respectul, pregătirea și sprijinul emoțional de care au nevoie persoanele cu dizabilități și cele în vârstă, de angajați din domeniul asistenței sociale care chiar își fac eficient treaba, dar și de accesul la justiție deficitar în cazul persoanelor din centre. Mai multe detalii, AICI.
Trimite articolul
Xnea ritivoiule, traiti-ar “famelia” usl-ista, pe strada dunarea, de cateva nopti , doarme un om fara adapost in boscheti…mi-a zis ca de cand s-a inchis “centrul lu’ dom’ puiu” nu are unde sa mearga sa doarma si a mancat de prin gunoaie ….
l-am intrebat daca a fost nemultumit de conditiile din centru….a zis ceva de “mama lu’ matalae”…nu pot sa scriu aici ca ma cenzureaza redactorul
a mai zis ca se roaga de sanatatea lu matalutza
hai, nea mishule, spor la alegerile de anul viitor