Lucrările au fost oprite vreme de câteva luni bune în Piaţa Sfântul Gheorghe, după ce şi-au terminat treaba arheologii, reprezentanţii municipalităţii motivând că nu s-a putut lucra peste tot în zona Cetate pentru că s-a impus o reproiectare în urma vestigiilor istorice descoperite şi sunt necesare anumite aprobări având în vedere că vorbim despre un proiect pe bani europeni.
În ceea ce priveşte proiectul de reamenajare propus pentru Piaţa Sf. Gheorghe, intenţia autorităţilor este de a realiza un aşa-zis amfiteatru acolo – aşa-zis pentru că forma nu va fi una circulară -, de unde timişorenii şi vizitatorii oraşului vor putea vedea vestigiile care vor fi conservate în respectiva piaţetă.
Una din laturile cu trepte se conturează deja, o structură similară urmând să fie realizată şi în partea opusă, spre liniile de tramvai.
„S-a terminat partea care nu necesită modificări. În câteva zile vom depune solicitarea de aprobare a proiectului tehnic modificat. În Piaţa Sfântul Gheorghe va fi un amfiteatru pentru tot felul de manifestări, de ceremonii. Vom avea trepte pe două laturi. Spaţiul acela va fi o piaţă specială, în care vor fi marcate şi relaţiile de înfrăţire ale oraşului. Va fi pavat cu cărămidă clincherizată. Scopul este punerea în valoare a vechii biserici iezuite şi este un zid despre care arheologicii spun că face parte din vechea moschee a Sultanului Învingător. De-a lungul istoriei, orientarea acestei piaţete a fost una diferită, se va arăta spaţiul acesta public în toată evoluţia sa istorică”, a explicat managerul de proiect din cadrul primăriei, Aurelia Junie.
Arhitectul Radu Mihăilescu, implicat în acest proiect, a prezentat o primă variantă de amenajare pentru Piața Sf. Gheorghe la începutul anului.
„Am propus să extindem limitele pieţei, s-o împingem ca şi tratare pe latura de nord. Piața Sf. Gheorghe va avea un alt tip de paviment, pentru a marca faptul că se intră de pe bulevardul foarte circulat într-un nou tip de spaţiu, mă refer la ţesutul oraşului vechi. S-au descoperit zidurile bisericii, alături de ele ziduri ce făceau parte dintr-o construcţie anterioară bisericii iezuite – moscheea, dar şi o serie de alte edificii din perioada medievală. În urma consultărilor (…) am ajuns la concluzia că dintre lucrurile descoperite merită să fie păstrate şi integrate în amenajarea ce urmează să fie făcuta doar zidurile bisericii iezuite şi fragmentele descoperite ale vechii moschei. Față de nivelul străzii, cota amfiteatrului coborât va fi la minus 1,80 m”, a explicat Mihăilescu.
La coborâre, pe unul dintre pereţi vor fi amplasate stemele oraşelor cu care este înfrăţită Timişoara.
Centrul istoric al Timişoarei continuă să fie un imens şantier. Patru pieţe şi zece străzi din zona Cetate au intrat în reabilitare prin proiectul pe fonduri europene. Lucrările trebuie finalizate în vara anului 2015.
Articole pe aceeași temă:
Proiecte spectaculoase pentru expunerea vestigiilor istorice din centrul Timisoarei
Cum va arata proiectul de amenajare a vestigiilor din Piata Sf. Gheorghe
Citiți principiile noastre de moderare aici!