ANOSR a lansat în luna august studiul ,,Responsabilitate pentru Educație!” care tratează cele mai importante probleme resimțite de studenți din cauza subfinanțării educației. Unul dintre rezultatele principale care a reieșit din studiu a fost acela că majoritatea universităților din România au crescut în ultimul an atât taxele de studiu cât și taxele de cămin. Finanțarea slabă a educației obligă universitățile să crească taxele de studiu și de cămin, spune studiul ANOSR.
Organizaţia a analizat situaţia din 23 de universități din țară şi a constatat că în 17 dintre acestea (74%) au crescut taxele de studiu sau au existat discuții în acest sens la nivelul structurilor de conducere ale universităților în ultimul an. Mai grav este că în jumătate dintre universitățile analizate, taxele de școlarizare au fost deja crescute începând cu noul an universitar.
Conform analizei elaborate, Timişoara, cu principalele universităţi, Universitatea Politehnica şi Universitatea de Vest, e pusă de ANOSR pe lista roşie a scumpirilor. Dacă la capitolul taxe de studiu Universitatea Politehnica Timişoara este trecută cu roşu, adică acestea au fost majorate, în ceea ce priveşte Universitatea de Vest, aici punctul este portocaliu, adică au existat sau există încă discuţii despre majorare. Cu roşu sunt punctate ambele universităţi când vine vorba de majorarea tarifelor de cămin.
Un alt studiu, de această dată al burselor sociale, arată că la UVT acestea sunt situate între 251 şi 350 de lei, iar la UPT sub 200. Cifrele analizate sunt pentru ultimii doi ani.
„Taxele de studii, alături de celelalte costuri legate de facultate, sunt deja insuportabile de către o mare parte a familiilor din România și sunt cauză principală a abandonului școlar – în universități, doar jumătate din studenți termină facultatea începută. Actualele creșteri de taxe și ineficiența măsurilor de sprijin a studenților cu venituri scăzute sau defavorizați în alt fel, arată importanța scăzută pe care guvernanții, atât cei actuali cât și cei din guvernele trecute, o acordă tinerei generații. Scăderea investiției statului în educație prejudiciază grav întreaga societate, cu repercursiuni atât pe termen scurt, legate de costuri, dar și de calitatea și relevanța studiilor pentru actualii studenți, cât și pe termen lung, legate de creșterea economică, echitate și chiar sănătate publică și participare la procesele democratice”, a declarat Mihai Dragoș, președinte ANOSR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!