Joi, pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost publicat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru exproprierea terenurilor aflate pe traseul Centurii de Sud și despăgubirea proprietarilor.
Conform acestui act care acum și până în 26 iunie se va afla în dezbatere publică, „experții” din Ministerul Transporturilor propun alocarea sumei de 3,1 miliarde de lei pentru cumpărarea celor 807.000 de mp de teren necesari acestui proiect.
„Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară suma de 31.883.12 mii lei, pentru un număr de 464 de imobile, în suprafață totală de 807.263 mp teren, astfel cum este prevăzut în Anexa nr. 2 la proiectul de act normativ”, se arată în documentul citat.
Un calcul simplu, arată că, dacă acest document ar fi aprobat în forma publicată pe site-ul Ministerului Transporturilor, Guvernul ar plăti nu mai puțin de 678 de milioane de euro, la un curs de 4,7 lei pentru un euro, sau, mai simplu, halucinanta sumă de 840,3 euro pentru fiecare metru pătrat expropriat.
Câteva paragrafe mai jos, însă, suma se schimbă și ajunge de doar 883.120 de lei pentru aceeași suprafață, experții uitând pur și simplu primele două cifre, adică un 3 și un 1.
„Prin prezentul proiect de act normativ, se propun următoarele:
a) aprobarea amplasamentului care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional «Varianta de ocolire Timișoara Sud», potrivit planului de amplasament/hărţii topografice prevăzute în Anexa nr. 1, la prezenta hotărâre;
b) aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Varianta de ocolire Timișoara Sud”, aflate pe raza Municipiului Timișoara și a localităților Sânmihaiu Român, Șag, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda, din județul Timiș, a listei cuprinzând imobilele supuse exproprierii situate pe raza localităților antemenționate, proprietarii sau deţinătorii acestora, precum şi sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor în cuantum total de 883,12 mii lei pentru un număr de 464 de imobile, în suprafaţă totală de 807.263 mp, prevăzute în Anexa nr. 2 la prezenta hotărâre”, mai scriu experții MT.
În fine, în ultimul paragraf, suma pentru expropriere se schimbă din nou, pentru că în loc de punct înainte de ultimele două cifre, experții pun o virgulă, care schimbă, însă, radical datele problemei. Astfel, noua sumă este de 31,8 milioane de lei.
„Suma de 31.883,12 mii lei aferentă imobilelor prevăzute în anexa nr. 2 la proiectul de Hotărâre a Guvernului, rezultă din rapoartele de evaluare întocmite în luna martie 2019, de către evaluatorul autorizat ANEVAR, domnul Belea Gheorghe având legitimația nr. 10616, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 255/2010, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Hotărârii Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a acesteia”, se mai arată în proiectul de HG amintit.
În graba lor, aceeași experți au uitat și să pună prima anexă, cea care arată traseul centurii, așa cum puteți vedea și singuri pe site-ul ministerului.
În fine, pentru a ne edifica care este suma corectă am cercetat și anexa 2 a documentului pus în discuție, care, surpriză, oferă o nouă sumă de 31.883.113 lei, similară cu cea din ultimul paragraf al documentului, care propune suma de 31.883.120 de lei. Ceea ce ar însemna în jur de 8,4 euro per metru pătrat, o sumă mai apropiată de realitate.
Documentul întocmit de „experți” este în dezbatere publică până în data de 26 iunie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!