Guvernul României urmează să aprobe, cât de curând, o hotărâre de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai Centurii Timișoara Vest. Până atunci, însă, proiectul stă în consultare publică până pe 19 ianuarie, fiind posibilă și organizarea unei dezbateri publice, dacă va fi cerut acest lucru. Potrivit documentației, valoarea totală a investiţiei ar urma să fie de 2,2 miliarde de lei, TVA inclus. Numai partea de construcții și montaj ar urma să ajungă la 1,9 miliarde de lei.
Finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, Programul Transport (P.T.) 2021-2027 și de la bugetul de stat.
„Obiectivul de investiție Varianta de ocolire Timișoara Vest are ca scop crearea unei căi de comunicație modernă realizând conexiunea între DN Centura Timișoara și Varianta de ocolire Timișoara Sud (în execuție) cu implicații în dezvoltarea regională a zonei, în fluidizarea traficului, creșterea siguranței utilizatorilor, micșorarea timpilor de parcurs, scăderea poluării la toate nivelurile în zonele tranzitate în prezent. Sectorul de vest al Variantei de ocolire Timișoara este parte din rețeaua TEN – T centrală, fiind cuprins în ansamblul intervențiilor cuprinse în MPGT în tabelul 4.69 – Sinteza indicatorilor economici pentru proiectele de variantă de ocolire”, se mai arată în documentație.
Propunerile, sugestiile și opinii se pot trimite până la data de 19 ianuarie 2024. La fel, există și posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, iar data limită de cerere a acestui lucru este aceeași dată.
Urmează licitația
Șoseaua de aproximativ 14 kilometri va traversa Timișoara, Săcălaz și Utvin (Sânmihaiu Român). Sunt prevăzute patru noduri rutiere: la intersecția cu DN 69 (Timișoara – Arad) și centura de ocolire Timișoara Nord, la conexiunile cu DN 6 (Timișoara – Cenad), cu DN 59A (Timișoara – Jimbolia) și cu Timișoara, printr-un drum de legătură, dar și nouă poduri și pasaje.
În urmă cu două săptămâni, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș a emis și acordul de mediu, iar la spre finalul anului 2023 a fost dat și avizul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe. Documentațiile aferente acestui proiect pot fi consultate online, AICI, sau în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu spunea în toamnă că licitația va fi lansată până la finalul anului 2023, însă, în cel mai optimist scenariu, acest lucru se va întâmpla de abia la finalul acestei luni, după cum ne spuneau recent reprezentanții DRDP Timișoara.
Trimite articolul
X“procedura de transparență decizională pentru proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției”….ce Doamne fereste inseamna asta???….banui ca incepem lucrarea fara sa incepem….