Cercetătorii din Timișoara dezvoltă o strategie de vaccinomică personalizată pentru noul coronavirus din China. Strategia permite identificarea de peptide specifice adaptate caracteristicilor genetice imune ale populației dintr-o anumită regiune. În acest caz este vorba despre populația din România și cea din regiunea Europei.
„Există opt molecule implicate în răspunsul imun, care acoperă cam 90 la sută din populația României, Folosind acele date și folosind datele despre structura virusului din China, prezentate de cercetătorii chinezi, din genomul virusului poți deduce structura capsulei, care poate fi ținta unui răspuns imun. Le-am pus împreună și am reușit să obținem o baterie de peptide, de fragmente de proteine, din capsula virusului, care ar stimula foarte puternic receptorii de antigen ai celulelor imune specifice zonei noastre geografice și Europei. Este, ceea ce noi am numi un vaccin personalizat regional. S-ar putea să nu aibă mare efect în China. Noi am pus tehnologia pe site, public. Chiar credem că este o variantă fezabilă și s-ar preta pentru a începe producția și studiile, dar neavând la îndemână o unitate de producție de mari dimensiuni le punem la dispoziția celor care pot să fac lucrul acesta. Noi suntem un institut de cercetători cu mici facilități de producție. Suntem un institut cu dotare la cel mai înalt nivel, am început acest tip de abordare a bolilor încă de la epidemia de Ebola. Ar trebui o imunizare cât mai rapidă. Urmează să comandăm în străinătate peptidele, așa cum le-am obținut, o să cerem unui laborator să le sintetizeze.”, a declarat pentru TION prof. dr. Virgil Păunescu, directorul OncoGen Timișoara.
OncoGen este un institut unde se caută „leacul” pentru cancer, unde se dezvoltă metode pentru a se lupta cu cancerul, personalizat. OncoGen este un institut de imunoterapie în cancer. Acum, cercetătorii dezvoltă un vaccin împotriva coronavirusului prin metode personalizate pe o anumită regiune. Ținând cont de caracteristicile imune ale populaţiei din România, de tip caucazian, care se regăseşte în toată Europa şi America de Nord, în linii mari, ale răspunsului imun la diverşi stimuli antigenici, în cazul de faţă la coronavirus, şi folosind structura genomică a coronavirusului cercetătorii au propus o serie de peptide imunogenice, un amestec care să acopere, în practică, toată populaţia României și a Europei.
„Principala problemă în vaccinarea antivirală că virusul își tot schimbă „haina”, capsula proteică. Aceasta este partea din virus care acoperă virusul, care este recunoscută de sistemul imun și folosită ca atare în imunizări, în producerea de vaccinuri. Noi am văzut amploarea acestui virus pornit din China, care până la urmă a trecut la un om și s-a împrăștiat. (…) Fiecare dintre noi, ca individ, suntem unici din punct de vedere al răspunsului imun și, ca atare, am avea nevoie de un vaccin personalizat. Noi am recurs la o combinație de tehnici, care nu a mai fost folosită până aucm. Folosim metodele pe care le folosim în vaccinarea antitumorală, care sunt personalizate, este o personalizare populațională”, a declarat Virgil Păunescu.
Trimite articolul
XSucces si felicitari echipei!