Ediția din 2019 a Festivalului Timfloralis se extinde și în Piața Unirii, pe lângă Piața Victoriei și Piața Libertății, și va avea un buget și mai mare decât cel de anul acesta. Anunțul a fost făcut marți de primarul Nicolae Robu. Edilul-șef spune că nu știe să existe datorii mari pentru actorii culturali finanțați de primărie, în condițiile în care Primăria Timișoara a avut probleme serioase cu plățile anul acesta. Vorbim despre evenimentele care au primit sau ar fi trebuit să primească fonduri nerambursabile de la municipalitate pe Agenda culturală a orașului sau pe concursurile de proiecte culturale și de tineret, organizate prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Colaborări asemănătoare sunt încheiate și cu Consiliul Județean Timiș.
„Nu exclud să mai fie datorii, nu sunt informat punctual, dar noi ne-am străduit să nu avem restanțe vechi. Dacă avem, vom plăti. Unde mi s-a adus la cunoștință, am luat măsuri imediate. Să mi se spună punctual, să văd despre ce e vorba, despre ce sume discutăm, de când. Eu întotdeauna dau cu prioritate celor față de care datoriile sunt vechi. Sigur, prioritate absolută au avut Colterm și transportul public. Acestea au fost priorități absolute, dar, pe lângă ele, mai departe am plătit celor cărora le suntem datori mai demult. Nu exclud să fie datorii, dar nu sunt datorii mari mai mari de trei luni. Adică de ordinul milioanelor, evident, alea sunt mari”, a explicat primarul Timișoarei pentru tion.ro.
Edilul-șef spune că virează des bani Casei de cultură, care ar trebui să plătească mai departe operatorii culturali. Directorul instituției, Pavel Dehelean, spune că situația nu mai este atât de gravă, dar recunoaște că încă sunt datorii.
„În fiecare zi avansăm cu ele, stăm mai bine acum. Am achitat foarte mult, nu mai avem pentru evenimentele de anul trecut, doar de anul acesta mai avem, dar am avansat mult și stăm relativ bine. Marile festivaluri au fost cu prioritate, cum ar fi Festivalul Inimilor, JazzTM, Timfloralis. Nu știu de ce s-a ajuns în această situație, eu sunt ordonator de credite secundar, nu principal”, ne-a declarat Dehelean.
Dacă reprezentanții administrației publice sunt cât de cât optimiști, în rândul operatorilor culturali există multă neîncredere.
„Evenimentul de anul viitor este într-un real pericol exclusiv din cauza acestei situații. Orice eveniment serios nu poate funcționa cu cash flow-ul cu care a funcționat anul acesta primăria”, ne-a spus un operator cultural, care a dorit să rămână sub protecția anonimatului pentru a evita eventuale probleme cu primăria.
În cele din urmă, cei mai afectați sunt nu neapărat operatorii culturali, ci mai mult societățile sau artiștii contractați de ei. Pentru organizarea unui eveniment este nevoie de contracte cu firme de sunet, de pază, de curățenie, cu avocați, cu hoteluri, cu firme care furnizează internet.
„Până la urmă sunt afectați operatorii economici din Timișoara, care la rândul lor nu-și primesc banii pe contractele făcute cu operatorii culturali. Multe trupe au fost plătite cu întârziere, încă avem facturi la pază, sunet, hoteluri”, ne-a spus un alt actor cultural.
Un cameraman care a fost contractat să filmeze mai multe evenimente organizate în Timișoara are de primit 6.000 de lei de la Casa de Cultură. N-a văzut niciun leu din luna mai…
„Trebuie să iau vreo 6.000 de lei, sunt patru salarii minime pe economie totuși. Eu lucrez pe partea de artă și am avut colaborări pe mai multe evenimente și cu mai multe instituții, dar nu mi-am primit banii pe niciunul începând cu luna mai. Suntem în decembrie. Sunt freelancer, deci asta înseamnă că nu am un venit fix și pentru mine chiar contează orice proiect”, ne-a spus acesta.
În mare, spun operatorii culturali, trupele invitate să concerteze în cadrul unor festivaluri sau concerte la Timișoara pentru care s-a obținut finanțare de la primărie au înțeles situația, dar acest lucru înseamnă implicit și o imagine negativă pentru oraș.
„Eu nu mai am încredere în nimic, nu știu ce să fac cu festivalul de anul viitor. Stau și mă uit, prin comparație, la Consiliul Județean, care atunci când zice că virează banii, atunci îi virează. De la primărie încă am de primit zeci de mii de euro”, ne-a mai spus unul dintre cei doi operatori culturali pe care i-am contactat.
Anul 2018 a fost un an greu pentru Primăria Timișoara. Aproape în fiecare lună au fost probleme cu banii. Poate cele mai grave cazuri au fost la STPT și la Colterm. Șoferii și vatmanii Societății de Transport Public Timișoara nu și-au luat salariile aproape trei luni pentru că municipalitatea nu și-a plătit subvențiile la timp, iar Colterm a rămas fără gaz și în pericol de a nu mai furniza apă caldă timișorenilor din cauza facturilor neachitate la furnizorul de gaz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!