Criminalitatea organizată coordonează fenomenul traficului de persoane, iar singura modalitate de a-l învinge este prin intermediul unei forțe specializate, bine organizate, concentrată pe prevenirea și combaterea acestui fenomen.
Cei de la WorldTeach au drept scop salvarea și restaurarea inimilor, minților și vieților, care de cele mai multe ori au fost spulberate. Asociația luptă împotriva traficului de persoane. Din nefericire, femeile și copiii reprezintă grupul cel mai vulnerabil, iar numeroase tinere sunt comercializate în sclavie zilnic, uneori de către persoane cunoscute sau chiar de propriile familii. Victimele sunt, apoi, supuse exploatării sexuale, suferind de privațiuni alimentare, abuzuri fizice și psihice.
Chiar în timpul evenimentului, a fost lansat unul dintre proiectele Asociației WorldTeach, prin care în Gara de Nord din București și pe Aeroportul Otopeni au fost montate primele 10 din cele 1.500 de televizoare (care urmează să fie montate în gările și aeroporturile din țară), pe ecranele cărora rulează un spot care ajută la conștientizarea și combaterea traficului de persoane. „Cere ajutor dacă te simți în pericol!”. Victimele pot suna 24/24 la numărul de telefon afișat pe ecrane, astfel membrii asociației pot lua măsuri pentru a preveni exploatarea. Campania este derulată în colaborare cu Ministerul Transporturilor.
„Așteptam pe cineva în Aeroportul din București, și acolo este o cafenea la care am mers să-mi comand o cafea. Am întrebat doamnele care lucrează acolo «Credeți că există trafic de persoane aici?». Fără să aștepte un moment, una dintre angajate mi-a spus «În fiecare zi vedem cel puțin zece sau douăzeci de fete care așteaptă pe cineva să vină de dincolo de poartă și ele nu știu cine vine. Cineva din străinătate care au contactat persoana pe internet și acum vin să-și viziteze iubita. Iubitul vine să-și viziteze iubita. Fetele astea stau aici, la noi la cafenea, și vezi că nu le convine pe cine au întâlnit și nu știu ce să facă.». De acum vor avea un număr de telefon unde să sune”, a spus fondatorul WorldTeach, Beniamin Lup, despre momentul în care i-a venit ideea înființării acestui proiect.
Cum 78% din victimele traficului din Europa sunt românce, chiar românce din Republica Moldova, Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Poliție Ștefan cel Mare din Chișinău și Asociația WorldTeach au semnat un contract de colaborare în scopul prevenirii traficului de ființe umane prin activități de instruire și combatere a acestui fenomen.
Traumele prin care multe fete au trecut în urma acestor abuzuri fizice au trebuit rezolvate și studiate în mod amănunțit de voluntari. Un exemplu de reabilitare este cazul „Snowy”, în care este vorba despre o fată găsită într-o stare precară. Aceasta avea degetele infectate, capul îi era plin cu păduchi, iar condiția fizică era una de neimaginat. În urma mai multor tratamente și a procesului de readucere într-o condiție optimă, aceasta a ajuns să fie pianistă.
Fetele care intră în sanctuarul unde sunt ajutate au nevoie de diverse tratamente, de verificări medicale amănunțite, de îngrijiri pentru traumele provocate de traficanți. Până în prezent, 75 de familii au beneficiat de ajutor din partea Asociației WorldTeach pentru a combate cazurile de abuz asupra femeilor.
Trimite articolul
XFolosit și materialele de pe internet ptr dezbaterile în școli
Mult mai intens analizate și discutate cu soluții pe cazuri clasice concrete ca să poată reacționa salvator
Altfel ce șanse poate avea o fată mai ales dacă provine din familii dezorganizate ori monoparentale?
Minime