În piața imobiliară din Timișoara există o evoluție pozitivă a prețurilor de tranzacționare în anul 2017. Dacă în luna ianuarie a anului 2017 apartamentele erau tranzacționate la un preț mediu de 1.000 de euro pe metru pătrat, în luna septembrie au fost tranzacționate la un preț mediu de 1.090 euro pe metru pătrat, potrivit unei analize de piață realizate de compania de consultanță imobiliară Eugene Estate.
„Comparând luna septembrie a anului 2017 cu aceeași luna a anului 2016, când apartamentele au fost tranzacționate la prețul mediu de 990 de euro pe metru pătrat, observăm o creștere de 10,1%. Dacă facem o paralelă între prețul de tranzacționare al apartamentelor vechi și cel al locuințelor noi, observăm faptul că prețul mediu de tranzacționare este aproape identic pe parcursul ultimului an, nu există o diferență reală între cele două tipuri de produse”, spune Eugen Encuțescu, manager al companiei Eugene Estate.
Motivul principal pentru egalitatea între prețurile de tranzacționare a locuințelor vechi și noi este poziționarea acestora, conform managerului Eugene Estate. Locuințele noi sunt găsite în general la periferia orașului și în zonele periurbane, pe când locuințele vechi sunt regăsite în toate zonele orașului, deci și în zona ultracentrală.
„Dacă extindem însă cercetarea asupra unei zone anume, vom observa faptul că prețul de vânzare pe metru pătrat al unui produs nou este sensibil mai mare față de un produs în locuință veche similar ca amplasament și dotări”, precizează Eugen Encuțescu.
Cerere mai mare decât oferta în acest an
Potrivit analizei menționate, cele mai multe solicitări de cumpărare pe segmentul apartamentelor au fost pentru locuințe cu două camere, ceea ce a determinat și un preț de vânzare mai ridicat decât cel mediu. Astfel prețul mediu de tranzacționare în luna septembrie a anului 2017 a fost, în cazul apartamentelor cu două camere, de 1.130 de euro pe metru pătrat.
În anul 2017. cererea de apartamente a fost mai mare decât oferta, fiind principalul vector de creștere a prețurilor locuințelor. Principala categorie de cumpărători se regăsește în rândul tinerilor care sunt intrați în câmpul muncii de maximum doi-trei ani, aflați la prima achiziție imobiliară.
Pe segmentul de locuințe noi, în 2017 au fost scoase pe piața timișoreană aproximativ 1.000 de unități locative noi. Numărul a fost insuficient, astfel că majoritatea apartamentelor au fost contractate înainte de recepția finală. Din perspectiva metodei de finanțare, pentru jumătate din tranzacțiile imobiliare s-a plătit cu „banii jos”, iar pentru cealaltă jumătate – prin intermediul unui credit ipotecar sau prin intermediul unui credit de tip „Prima Casă” . De menționat este faptul că o parte din „banii jos” tranzacționați sunt generați indirect tot din creditare, prin intermediul tranzacțiilor imobiliare realizate în lanț.
„Tranzacțiile în lanț înseamnă atunci când o persoană își vinde o proprietate și la rândul sau cumpără alta, la fel vânzătorul de la proprietatea respectivă cumpără o alta proprietate. Astfel, este realizat un număr de tranzacții înlănțuite. De obicei primul cumpărător achiziționează prin intermediul unui credit, dar următorul primește banii și el va cumpăra cu banii jos, generând altfel un lanț de tranzacții cu banii jos”, explică Eugen Encuțescu.
Material realizat de Andrei Panait.
(915516)
Citiți principiile noastre de moderare aici!